Intel GMA 950 i sterowniki OS
Intel GMA 950 i sterowniki OS
Od dawna wiem, że Intel udostępnia sterowniki do swoich kart graficznych jako OS. Właśnie przeczytałem posta (na pewnym forum) sugeraującego, że ten sterownik został zintegrowany z jądrem. To prawda? Szukałem w sieci i nie znalazłem wiarygodnych danych.
[quote="Kas"]Ech... A możesz napisać jak jest? ]
a co szukać Ci się nie chce?? mi też nie ;P
ale intel od dawna wspiera wolne oprogramowanie i nie słyszałem żeby ktoś się skarżył na brak wsparcia dla sprzęty z ich strony, więc pewnie w jądrze są te stery które potrzebujesz, ale jeśli wolisz być pewny to zajrzyj do dokumentacji.
aloha
a co szukać Ci się nie chce?? mi też nie ;P
ale intel od dawna wspiera wolne oprogramowanie i nie słyszałem żeby ktoś się skarżył na brak wsparcia dla sprzęty z ich strony, więc pewnie w jądrze są te stery które potrzebujesz, ale jeśli wolisz być pewny to zajrzyj do dokumentacji.
aloha
O ile sie nie myle to driver intela dla Xorg zostal wlaczony do jadra juz jakis czas temu. Cytat z Intellinuxgraphics.org:
Przyznam ze na Debianie nie sprawdzalem, ale wczesniej na laptopie mialem testowo Suse, Kubuntu i Mandrive i wszedzie grafika dzialala swietnie bez moich ingerencji, z czego wnioskuje ze i debianowy Xorg nie bedzie robil problemow...
i810 is an Xorg driver for Intel integrated graphics chipsets. The driver supports depths 8, 15, 16 and 24. All visual types are supported in depth 8. For the i810/i815 other depths support the TrueColor and DirectColor visuals. For the i830M and later, only the TrueColor visual is supported for depths greater than 8. The driver supports hardware accelerated 3D via the Direct Rendering Infrastructure (DRI), but only in depth 16 for the i810/i815 and depths 16 and 24 for the 830M and later.
SUPPORTED HARDWARE
i810 supports the i810, i810-DC100, i810e, i815, i830M, 845G, 852GM, 855GM, 865G, 915G, 915GM, 945G, 945GM, 965G, 965Q and 946GZ chipsets.
Przyznam ze na Debianie nie sprawdzalem, ale wczesniej na laptopie mialem testowo Suse, Kubuntu i Mandrive i wszedzie grafika dzialala swietnie bez moich ingerencji, z czego wnioskuje ze i debianowy Xorg nie bedzie robil problemow...