lepiej aptitude bo przy odinstalowywaniu pakietow nie musisz siedziec z kartka i po koleji odinstalowywac pakietow ktore byly zaleznosciami do tego co chciales zainstalowac ;]
tukan pisze:Czyli bez różnicy której komendy używamy? Czy lepiej używać aptitude?
Czy lepiej aptitude? hmm, co do tego krążą różne opinie. Co prawda zapamiętuje zależności, ale apt-get też ma jakieś tam polecenie, które usuwa nie używane pakiety. Wybieraj sam...
bns pisze:Lepiej aptitude bo przy odinstalowywaniu pakietów nie musisz siedzieć z kartką i po kolei odinstalowywać pakietów, które były zależnościami do tego co chciałeś zainstalować.
Czy mógłbyś wytłumaczyć o co chodzi z tymi zależnościami?
Dziękuję
Niby można, ale lepiej tego nie robić. Sam używam apt i jak chciałem coś zainstalować przez aptitude, to chciał mi wywalić potrzebne rzeczy.
tukan pisze:Czy mógłbyś wytłumaczyć o co chodzi z tymi zależnościami?
Chodzi o to, że gdy aptowi wydasz polecenie odinstalowania jakiegoś pakietu, to on odinstaluje tylko ten pakiet, a zależności potrzebne do jego działania zostaną. Aptitude z kolei zapisuje sobie info o zależnościach instalowanych z pakietem i później przy deinstalacji jeżeli żaden inny pakiet ich nie potrzebuje to też je usuwa.
Od ostatniej reinstalacji Debiana (ok. 2 miesiące temu) korzystam ciągle z apt-get. Niedawno robiłem upgrade z sarge do lenny. Jeżeli zacznę teraz korzystać tylko z aptitude (wcześniej nie mieszałem apt z aptitude), to czy może mi się sypnąć system? Korzystałem z apt-get, bo nie wiedziałem jaka jest różnica.