Kod: Zaznacz cały
dd if=/dev/zero of=/dev/sda bs=512 count=1
dd if=/dev/zero of=/dev/sda bs=512 count=1
Ale tu nie ma potrzeby odzyskiwania danych... Dane są nietknięte, wystarczy odtworzyć tablicę partycji. Tak jak napisał iria, najłatwiej i najszybciej będzie testdiskiem. Zakładając, że wcześniej nie było żadnych nieprawidłowości w tablicy partycji, można ją odtworzyć w niezmienionej postaci, a cała operacja zajmie krótką chwilę.jaqbeu pisze:A jaki system plików?
Z reisera da się łatwo odzyskiwać, ale najlepiej z drugim dyskiem i liveCD. Wiem z doświadczenia, 20GB pół nocy odzyskiwałem...
Tutaj masz opis, jeżeli masz reiserfs.
Tutaj, jeżeli ext3, aczkolwiek czytaj ostrożnie i jeszcze ostrożniej działaj.
Jak się nie czujesz na siłach, to lepiej znajdź kogoś, kto się zna lepiej, bo w przeciwnym wypadku nic Ci nie zostanie na tym dysku.
Ubuntu nie jest dystrybucją narzędziową, na forum jest wątek dotyczący tego typu dystrubucji. Swoją drogą, o ile mnie pamięć nie myli, to nawet na Ubuntu livecd jest testdisk. Wystarczy wpisać w konsoli/terminalu:takedowner86 pisze:Niestety rozwiązanie problemu za pomocą testdiska, nie przyniosło reaultatu, ponieważ odpalająć LiveCD Ubuntu, należało najpierw te narzędzie zainstalować, co przekładając na praktykę, bez instalacji systemu nie obędzie się.
testdisk
sudo testdisk
sudo su
testdisk