[+] rTorrent - harmonogram pr

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Awatar użytkownika
Skorpion1980

[+] rTorrent - harmonogram prędkości pobierania

Post autor: Skorpion1980 »

Witam
Walczy z małym problemem w rTorrencie a mianowicie próbuje uruchomić harmonogram pobierania aby o danych godzinach rTorrent pobierał z wyznaczoną prędkością.
Znalazłem na stronie rTorrenta takie coś:

Kod: Zaznacz cały

schedule = throttle_1,01:00:00,24:00:00,download_rate=0
schedule = throttle_2,05:00:00,24:00:00,download_rate=25 
Wkleiłem więc to do pliku:

.rtorrent.rc
Ustawiłem jako nieaktywny (znak #):

#download_rate = 40
Uruchomiłem program i niestety ukazuje się zawsze maksymalne pobieranie bez znaczenia jaka to godzina.

Czy ktoś wie jak powinna wyglądać taka reguła?
Za pomoc dziękuję.
yantar
Member

Post autor: yantar »

Ustaw w .rtorrent.rc

download_rate =0
Co do reguł wyglądają ok. (Przynajmniej ja nie widzę różnicy pomiędzy nimi, a tymi z podręcznika rTorrenta)
Awatar użytkownika
Graveer

Post autor: Graveer »

Reguła jest spoko. Tylko cały ten harmonogram działa trochę inaczej. Otóż, chcesz żeby ciągnął ile wlezie od pierwszej do piątej, a potem tylko 25KB/s. W tym celu wklejasz w/w regułę do .rtorrent.rc i czekasz do pierwszej (lub piątej), bo dopiero wtedy harmonogram się załączy. Jeżeli włączysz program o którejkolwiek innej godzinie tylko na chwilę, to nie będzie respektował harmonogramu i przyjmie prędkość domyślną, czyli maksymalną.
Tak więc odpal go powiedzmy, przed pierwszą, a o piątej powinien zdławić się do 25KB/s.
Awatar użytkownika
Skorpion1980

Ogromnie dziękuję za pomoc, właśnie sprawdziłem i rzeczywiście to działa dobrze, a do tego znalazłem w internecie wyjaśnienie tej zasady. Przedstawię ją bo może komuś się przydać.

Harmonogram Shedule wygląda następująco:

schedule = Nazwa, Kiedy, Co ile, Komenda 
Tak więc treść tego typu:

schedule = throttle_1,01:00:00,5:00:00,download_rate=0 
będzie mówić że rtorrent będzie co 5 godzin wskakiwać na maksymalne pobieranie, zaczynając od godziny 01:00, tak więc kolejne wskoczenie aby pobierać pliki bez ograniczeń będzie o 6 itp.

Myślę, że nie pokręciłem za bardzo.
No ale jakby nie było to dziękuję za pomoc.
dacjano

Post autor: dacjano »

Chcę aby w godzinach od 23 do 6 rano maksymalnie wysyłał, a w pozostałych godzinach żeby wysyłał 25KB, więc w pliku konfiguracyjnym zrobiłem tak:

schedule = throttle_1,23:00:00,24:00:00,upload_rate=0 
schedule = throttle_2,06:00:00,24:00:00,upload_rate=25
Wstawiłem jako nieaktywny znak #

#upload_rate = 50
Czy dobrze, bo coś mi nie działa tak jakbym chciał.
Awatar użytkownika
Skorpion1980

Wszystko dobrze masz, tylko do tego potrzeba cierpliwości bo to zadziała po osiągnięciu danej godziny.
Tak więc jak uruchomisz program dajmy np. o 9:00 to będzie wysyłać z domyślną prędkością, a w tym wypadku będzie ona maksymalna.
Tak jak wyżej napisałem shedule wygląda następująco:

schedule = Nazwa ID, Start, Co ile, Zadanie
Tak więc na reakcje w shedule trzeba czekać aż osiągnięta zostanie wyznaczona godzina w argumencie Start.

P.S:
Czy przypadkiem Nazwa ID nie powtarza się u Ciebie bo to bardzo ważne aby każde shedule miało inne numery ID?
dacjano

Mam inne ID tylko wczoraj włączyłem to około 20 godziny i prędkością maksymalną leciał rano o 9.00. Sprawdzam, ograniczył się do 25KB, myślę jest w porządku ale gdy zerknąłem o godzinie 20 to znowu było maksymalnie, a powinien dopiero o 23.
Awatar użytkownika
Skorpion1980

Jeśli masz rtorrenta w autostarcie to zerknij na logi czy komputer ci się nie zresetował przypadkiem
dacjano

Resetu nie było, zobaczę jak dziś działa bo teraz się ograniczył do 25KB ale ciekawe czy o godzinie 23 będzie pobierał z maksymalną prędkością.
ODPOWIEDZ