Po aktualizacji gnome pulpit jest nieaktywny

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
Awatar użytkownika
raven18
Beginner

Po aktualizacji gnome pulpit jest nieaktywny

Post autor: raven18 »

Wczoraj zaktualizowałem kilka pakietów z gnome min. -core i -session. Po restarcie z pulpitu znikły ikonki i praktycznie stał się on 'nieklikalny'. Jak na razie przeinstalowałem gnome-core i sterowniki od karty graficznej (w związku z innym problemem ale miałem też cichą nadzieję że tu coś to pomoże), w edytorze konfiguracji schow desktop zaznaczone. Znalazłem rady typu utworzenie nowego użytkownika bądź instalacji gnome-desktop-envirnoment ale to odpada.
lord-x

Post autor: lord-x »

Witam. Mam ten sam problem. Zainstalowanie gnome-desktop-environment nic nie daje. Dodatkowo nie ma możliwości wyłączenia komputera (w menu "system" ikonka zniknęła, a ta którą mam na panelu jest nieaktywna). Ma ktoś jakieś pomysły co z tym zrobić?
berniekk

Post autor: berniekk »

Co do zamykania systemu to polecam wpisanie w konsoli

Kod: Zaznacz cały

man shutdown 
i

man poweroff
wojak
Beginner

Post autor: wojak »

A ja tam nie polecam żadnego man czy google tylko po ludzku odpowiem :) .

Wyłączenie komputera natychmiast

shutdown -h now
Ponowne uruchomienie

shutdown -r now
Możliwe są także inne komendy.

Wyłączenie komputera natychmiast

poweroff
Ponowne uruchomienie komputera

reboot
Oczywiście tylko root może wydać te komendy.
blasq

Post autor: blasq »

mam ten sam problem. Tzn mogę wyłączyć komputer, ale pulpit jest zupełnie niekatywny
lord-x

Post autor: lord-x »

Jestem świadomy istnienia komendy shutdown. :mrgreen: Tylko nie o to chodzi że nie umiem sobie wyłączyć systemu, tylko o to, że o wiele wygodniej wyłącza się go z poziomu gnome-a bez potrzeby używania konsoli.
ArnVaker

Post autor: ArnVaker »

lord-x pisze:Dodatkowo nie ma możliwości wyłączenia komputera (w menu "system" ikonka zniknęła, a ta którą mam na panelu jest nieaktywna).
Zainstaluj gnome-power-manager, nawet jeśli wydaje Ci się to absurdalne ]http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?p ... 06#p128706[/url]
Awatar użytkownika
KuCyK

Post autor: KuCyK »

Dołączam się do problemu, Ctrl + Alt + Backspace do restartu gdm też nie działa (poza nieaktywnym pulpitem). Dodatkowo nie zawsze montuje dysk zewnętrzny przy starcie systemu (cały czas włączony), a co wcześniej działało.
Awatar użytkownika
iria
Junior Member

Post autor: iria »

KuCyK pisze:Ctrl + Alt + Backspace do restartu gdm tez nie działa
Howto
Awatar użytkownika
KuCyK

Post autor: KuCyK »

iria pisze:
KuCyK pisze:Ctrl + Alt + Backspace do restartu gdm tez nie działa
Howto
Dzięki! Pozostaje kwestia pulpitu która chyba najwidoczniej będzie trwać do kolejnej aktualizacji tych pakietów..
ODPOWIEDZ