[+] Compiz zainstalowa

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
MYSH

[+] Compiz zainstalowałem i co dalej?

Post autor: MYSH »

Witam.

Zainstalowałem sobie Compiza zgodnie z z instrukcją pod tym odnośnikiem LINK
Wszystko przebiegło jak najbardziej bezproblemowo.

No ale dobrze i co dalej, gdzie Compiz ma jakiś generator ewentualnie jakieś okno z ustawieniami bo przeszukałem wszystko pod GNOME i jakoś nic co ma w nazwie Compiz nie znalazłem? Wszystko wygląda identycznie z tym co było przed instalacją.

Przeszukałem fora i z pomocą Google internet i jedynie znalazłem, że powinien być konfigurator ale jakoś u siebie go nie mogę znaleźć?
Awatar użytkownika
darkwater
Junior Member

Post autor: darkwater »

Zainstaluj fusion-icon. Uruchamiasz z menu lub z konsoli poleceniem fusion-icon
ArnVaker

Post autor: ArnVaker »

Ja mam tyle:

Kod: Zaznacz cały

i   compiz                          - OpenGL window and compositing manager     
i A compiz-core                     - OpenGL window and compositing manager     
i   compiz-fusion-plugins-extra     - Compiz Fusion plugins - extra collection  
i   compiz-fusion-plugins-main      - Compiz Fusion plugins - main collection   
i   compiz-fusion-plugins-unsupport - Compiz Fusion plugins - "unsupported" coll
i A compiz-gnome                    - OpenGL window and compositing manager - GN
i A compiz-gtk                      - OpenGL window and compositing manager - Gt
i A compiz-plugins                  - OpenGL window and compositing manager - pl
i   compizconfig-backend-gconf      - Compiz Fusion configuration system - gconf
i   compizconfig-settings-manager   - Compizconfig Settings Manager             
i A libcompizconfig0                - Configuration settings library for compiz-
i A python-compizconfig             - Compizconfig bindings for python
Menedżer ustawień to compizconfig-settings-manager, pewnie go nie zainstalowałeś...
Misiek440

Post autor: Misiek440 »

Czasami też pomaga

compiz --replace ccp&
MYSH

Dzieki za pomoc :)
ArnVaker

Post autor: ArnVaker »

Przeczytaj mojego poprzedniego posta.
Awatar użytkownika
darkwater
Junior Member

Post autor: darkwater »

Po uruchomieniu fusion-icon, powinna pojawić się nowa ikona na tacce. Klikasz na nią prawym klawiszem myszy, i masz menu. Dalej chyba tłumaczyć nie muszę? :)
MYSH

Jeszcze raz dziękuję po zainstalowaniu fusiona i restarcie xów wreszcie się pojawiła ta zakładka a jak już się pojawiła to sobie poradziłem :)
gizmus2006

Post autor: gizmus2006 »

A ja mam problem. Compiz zainstalowany do tego AWN i nic nie działa. AWN wyświetla błąd:

screen isn`t composited
a w xorg.conf jest ,,enabled''. To wszystko dzieje się na Debianie w wersji testowej, środowisko gnome.
adrikux

Post autor: adrikux »

Nie uznałbym tego za błąd, lecz za wymóg aplikacji AWN, która nie działa bez włączonego Compiza.
Zainstaluj pakiety:

apt-get install fusion-icon compizconfig-settings-manager
Następnie wejdź w:
Programy -> Narzędzia systemowe -> Comiz Fusion icon
Gdy na pasku powiadomień pojawi się niebieski kwadrat kliknij na niego PPM.
Z menu wybierz: Select Window Manager -> Compiz
Teraz Compiz jest włączony i możesz aktywować AWN.
Jeżeli chcesz wyłączyć Compiza to wybierz:
Select Window Manager -> Metacity (jeżeli z GNOME korzystasz)
ODPOWIEDZ