Witam.
Muszę przyznać, że długo wstrzymywałem się z napisaniem tego tematu, ale poziom debianowej frustracji mnie już przerasta. Aktualnie zmieniłem dystrybucję na Ubuntu i myślę, że dzięki waszej pomocy będzie to zmiana tymczasowa...
Problem jest następujący: zarówno na Debianie Sid jak i Squeeze, nieważne czy instalowanym z płytki cd czy przez chroot przy pomocy debootstrap, występuje taki błąd, że po instalacji pewnych pakietów np. openoffice, dvdrip czy paczek polonizacyjnych nie chcą się uruchamiać aplikacje z KDE jak i samo kde. Nie wiem dokładnie jak to wyjaśnić i jak przedstawić te błędy bo nie widzę żadnego wyjścia. Po wpisaniu loginu i hasła trzeba czekać bardzo długo na załadowanie środowiska ale ono się nie ładuje, pasek ładowania zatrzymuje się na niebieskim K i dalej się nie przesuwa? Aplikacje z KDE takie jak np konqueror, kopete włączają się po ICEWM ale bardzo długo to trwa, jakieś 4 minuty od momentu wpisania polecenia.
Nie wiem czego dotyczy problem, jądra, systemu plików, a może dbusa? Używam kde 4.3, a właściwie teraz nie używam. Jądra 2.6.30 choć na 2.6.28 też sprawdzałem i ext4, lecz na ext3 też nie działa?
Mam Debiana od 3 lat ale ten problem na tyle mnie przerasta, że już naprawdę nie wiem co robić? Może to wina jakiegoś programu czy też usługi? Nie mam pojęcia, bardzo proszę o pomoc.
d
Sprawdź czy interfejs lo wstaje przy uruchomieniu systemu, jeżeli nie to dopisz go do:
Kod: Zaznacz cały
/etc/network/interfaces