Automatcznie uruchamiany skrypt do kopii zapasowej
Automatcznie uruchamiany skrypt do kopii zapasowej
Witam, nie bardzo mogłam znaleźć odpowiedź na moje pytanie więc zadam je tutaj.
A mianowicie chciałabym aby w nocy automatycznie uruchamiał mi się skrypt na serwerze wykonujący kopię zapasową danych. Serwer jest na Novellu i szczerze mówiąc pierwszy raz mam z nim do czynienia, a i na Linuksie dawno nie siedziałam i wszystko z głowy powypadało.
Czy jest to w ogóle możliwe do wykonania i w jaki sposób?
A mianowicie chciałabym aby w nocy automatycznie uruchamiał mi się skrypt na serwerze wykonujący kopię zapasową danych. Serwer jest na Novellu i szczerze mówiąc pierwszy raz mam z nim do czynienia, a i na Linuksie dawno nie siedziałam i wszystko z głowy powypadało.
Czy jest to w ogóle możliwe do wykonania i w jaki sposób?
claudii87 novell to tylko firma wydała np. wspaniałego Linuksa jakim jest OpenSuse, i "uniksowate susy". Jeśli chodzi ci o systemy novella (np. netware) to nie są to w zasadzie systemy operacyjne tylko sieciowe. Np możesz sobie zainstalować system netware na Windowsie. Krąży opinia, że jest on najbezpieczniejszym systemem jeśli chodzi o bezpieczeństwo plików. Co ciekawe systemy sieciowe maja swoje protokoły sieciowe np. SAP, SPX, IPX zamiast tcp/ip ma ipx/spx. Jeśli chodzi o kopie zapasową to może wystarczy kopia systemu na jakim jest system sieciowy zainstalowany. W każdym razie moja wiedza jest zbyt nikła na temat novella, więc nie sugeruj się niczym o czym tu napisałem. Moja wiedza wynika tylko z praktyki, ciężko ja zweryfikować bo w internecie nic nie ma o novellach.
No właśnie o to chodzi że na Windows XP są zainstalowani klienci Netware, a na serwerze, na którym jest tylko Novell są pliki na których księgowość pracuje, więc nic nie da kopia zapasowa systemu u klientów na których jest nakładka Netware na Windows XP.
Najgorsze jest to, że nie mogę znaleźć tak wspaniałego forum jak to tylko że o Novellu.
Najgorsze jest to, że nie mogę znaleźć tak wspaniałego forum jak to tylko że o Novellu.
Netware, czyli wiemy z czym mamy do czynienia. A więc claudii87, klienci do netware są na Windows XP, i zapewne sam serwer netware (lub novell jak Ty go nazywasz), też jest na Windowsie lub ewentualnie na DOS-ie (tylko taki widziałem). Jeżeli mam racje to wszystkie pliki twojego serwera są wa jeżeli ich tam nie ma to sprawdź skąd jest uruchamiany serwer? ¦cieżka będzie w autoexec.bat (o ile masz fizyczny dostęp do maszyny serwerowej). Może dzięki tym informacjom uda ci się zrobić tą kopię zapasową.
I taka myśl mi się jeszcze nasunęła, że skoro czeka cie administracja "novella" to zainwestuj na allegro w jakiś podręcznik, który głębiej omawia dany temat.
Kod: Zaznacz cały
C:\NWSERVER
I taka myśl mi się jeszcze nasunęła, że skoro czeka cie administracja "novella" to zainwestuj na allegro w jakiś podręcznik, który głębiej omawia dany temat.
Do administracji Nowellem, z tego co jest mi wiadomo, wymagany jest certyfikat. Powiązane jest to w jakiś sposób z licencją i wsparciem technicznym. Dokładne wymagania powinny się znajdować w licencji danej wersji produktu. Do obsługi muszą być przynajmniej dwaj pracownicy z certyfikatem (jeden na stałe drugi awaryjnie, może być na umowę zlecenie). Tyle pamiętam z przed kilku lat. Nie wiem co się w tej materii zmieniło (nie śledzę tego), należy przejrzeć, jak już wspomniałem, licencję. ¯adne półśrodki w postaci Allegro tu nie pomogą i należy zaliczyć odpłatny kurs aby można było odpowiadać za Nowella. Chyba, że się to zmieniło?