instalacja Sida amd64, ext4 i inne problemy

Pomoc dotycząca instalacji systemu
bastard79

instalacja Sida amd64, ext4 i inne problemy

Post autor: bastard79 »

Cześć.

¯ywot mojego Sida instalowanego w 2003 roku dobiega końca gdyż dostaniemy w firmie nowe komputery i będę chciał przejść na 64 bity z racji tego że nie instaluję systemu co pół roku, a za jakiś czas 64 bity mogą się okazać lepsze niż 32.

Ale do rzeczy. - mam kilka pytań.
  1. Czy są instalatory Sida? Czy też muszę zaczynać od wersji testowej i wykonać aktualizację dystrybucji?
  2. Jak wygląda sprawa ext4 i grub2, ostatnio tutaj na forum czytałem, że był z tym jakiś problem ale teraz nie mogę odnaleźć tego wątku.
  3. Są jakieś znane problemy z wersją amd64 np. instalacje sterowników nvidii, bo innych problemów raczej nie przewiduję.
  4. Czy lepiej instalować z opcji netinstall, czy też ściągnąć cały obraz, a może nie robi to żadnej różnicy?
Pozdrawiam.
sKa

Post autor: sKa »

bastard79,
Ad 1. Nie ma obrazów Sida. Możesz ściągnąć obraz wersji testowej i z niego zrobić aktualizację dystrybucji do Sida.
Osobiście nie polecam instalacji z wersji testowej - z tymi obrazami bywały problemy.
W ogóle, czy nie lepiej (bezpieczniej) w firmie korzystać z wersji stabilnej?

Ad 3. Nie spotkałem się z żadnymi problemami odnośnie AMD64. Sterowniki Nvidii instalują się bezproblemowo.

Ad 4. Jeśli masz w firmie dostęp do sieci, to śmiało instaluj z netinstall.
Na początku zainstalujesz najpotrzebniejsze pakiety, następnie skonfigurujesz połączenie z internetem, a potem dociągniesz resztę oprogramowania.
giaur
Member

Post autor: giaur »

Ad 1. Nie ma obrazów Sida. Możesz ściągnąć obraz wersji testowej i z niego zrobić aktualizację dystrybucji do Sida.
Ale można zainstalować od razu Sida. Wystarczy wybrać sida w trybie expert - wtedy wszystkie pakiety zostaną pobrane z sieci z repozytorium sida.
Osobiście nie polecam instalacji z wersji testowej - z tymi obrazami bywały problemy.
Eee tam przesada.
bzy lepiej instalować z opcji netinstall
Najlepiej z buisness card (najmniejszy obraz, około 40 MB do wypalenia na CD) i tylko system podstawowy. Jeżeli masz dostęp do sieci i w miarę szybkie łącze to nie widzę sensu w instalacji offline.

Reszta już po pierwszym uruchomieniu, według potrzeb.
bastard79

Post autor: bastard79 »

Dobrze, dziękuje za informacje. sKa, nie wyobrażam sobie wersji stabilnej na desktopie.

A jak wygląda sprawa z ext4 i grub2? Instalator już poprawnie formatuje partycje i grub je wykrywa, czy trzeba robić potem jakieś łatki na gruba?
Hitsu

Re: instalacja Sida amd64, ext4 i inne problemy

Post autor: Hitsu »

bastard79 pisze: Ale do rzeczy. - mam kilka pytań.
Czy są instalatory Sida? Czy też muszę zaczynać od wersji testowej i wykonać aktualizację dystrybucji?
Jeśli chodzi o instalator wersji testowej, to ten z 28-09 był zrąbany, wywalało błąd kodowania UTF-8 (jakikolwiek obraz). Nie wiem jak z najnowszym obrazem.
Awatar użytkownika
mati75
Junior Member

Post autor: mati75 »

Dzisiejsza wersja obrazu, też nie działa.
wobo

Post autor: wobo »

Tu masz opis: http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=15939

Robiłem według niego na nx6100 i działało po małych modyfikacjach.
Jakich już nie pamiętam, ale nie wymagały jakichś strasznych ruchów.

Czasem mniej czasu zajmuje poszukanie ;)

Pozdrawiam wobo
Awatar użytkownika
mati75
Junior Member

[quote="wobo"]Tu masz opis: http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=15939

Robiłem według niego na nx6100 i działało po małych modyfikacjach.
Jakich już nie pamiętam, ale nie wymagały jakichś strasznych ruchów.

Czasem mniej czasu zajmuje poszukanie ]

Tylko do tego jest potrzebny obraz, który jest uszkodzony, o czym jest napisane wyżej.
wobo

Post autor: wobo »

Może i ten, o którym pisze poprzednik akurat jest uszkodzony, ale gdybyś zajrzał pod link, który podałem wiedziałbyś, że prowadzi on do tzw. ,,daily-builds'', a tam są obrazy nie tylko z 28.09, są nawet z 16.10.2009.
Więc chyba jednak się da, lepiej czasem sprawdzić ;)

Dla leni link: http://cdimage.debian.org/cdimage/daily ... /unstable/

Pozdrawiam
wobo
Awatar użytkownika
mati75
Junior Member

Dzisiejsza wersja obrazu z godziny 13 uruchamia się w trybie tekstowym, graficzny leży.
ODPOWIEDZ