Masakra - instalacja przez g

Pomoc dotycząca instalacji systemu
nocomment

Masakra - instalacja przez głupka

Post autor: nocomment »

Zacznijmy od początku, jestem kompletnym laikiem i mało zaznajomionym jeśli chodzi o takie sprawy komputerowe i w 100% wszystko zepsułem.
Znalazłem na stronie wersje instalacyjną z internetu w pliku iso, który to plik zamontowałem w demontoolsie i skopiowałem na czystą płytkę cd.
¦ciągnąłem wersje i386, ponieważ myślałem, że to jest wersja instalacyjna dla intela, nie pątrząc nawet jaki mam procesor w laptopie (wiem, kompletny ze mnie nieporadny).
Dlatego teraz proszę was o pomoc bo nie wiem kompletnie co mam zrobić?
Mam laptopa Toshibę Satellite, stwierdziłem, że zainstaluję sobie Debiana.
Wyskoczyło mi w Windowsie XP okienko nacisnąłem ok, ok, ok, zresetowało mi komputer.
Po czym wybrałem instalację Debiana, nie patrząc nawet do poradników, poklikałem wszędzie ok, (teraz sobie uświadomiłem co zrobiłem dla wersji instalacyjnej z internetu nawet nie ustawiłem karty sieciowej (co to ze mnie jest), nie ustawiłem nawet karty sieciowej, kompletnie nic nie ustawiałem. Dałem tylko potwierdzenie aby dalej instalowało, zapytało mnie czy stworzyć obszar jakiś tam dla odtwarzania Debiana (nawet nie wiem, czy nie sformatowało całej reszty).
Zresetowało komputer i teraz mam czarny ekran z białymi napisami (podejrzewam, że konsola).
Wyskoczyło mi abym wpisał login i hasło (kompletnie nawet nie wiedziałem o co chodzi), gdzieś przeczytałem, że trzeba wpisać root.
I teraz wyszło, że nie mam pojęcia co zrobić dalej?

Moje pytanie brzmi: jak wrócić do instalacji, w której chciałbym wszystko naprawić idąc krok po kroku według poradników.

Przepraszam, że zawracam wam głowę ale naprawdę jestem w tej chwili bliski paniki, bo nie mam pojęcia co robić?
teddy

Post autor: teddy »

Nie panikuj tylko jeśli chcesz jeszcze raz zainstalować Debiana to włóż płytkę do napędu, uruchom komputer w trybie startowania z cdromu i postępuj według instrukcji instalatora. Na przyszłość jeśli coś instalujesz to patrz jak to robisz, a nie na ślepo klikaj tylko dalej.
Nie jestem pewien ale jeśli non stop dawałeś tylko dalej to pewnie partycje przydzieliło Ci automatycznie, czyli sformatowało całego twardziela i stworzyło nowy układ.
Awatar użytkownika
gruby
Beginner

Post autor: gruby »

Na początek poczytaj jak instalować debian-lenny-–-instalacja-krok-po-kroku
Awatar użytkownika
shevchenko1987
Beginner

Post autor: shevchenko1987 »

Zapoznaj się dogłębnie z tym:
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=819
ziecio

Post autor: ziecio »

Witaj w gronie :) Ja też swoją pierwszą instalację okupiłem utratą wszystkich danych :D
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Zacznij szukać od strony głównej:
Dla Początkujących

Następnie jak usprawnić system zaraz po instalacji:
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=89342#89342
vikal

Post autor: vikal »

nocomment, nie przejmuj się. Jak każdy tutaj uczymy się na blędach.
Debian sam w sobie jest bardzo prosty do instalacji i konfiguracji - do podstaw (tzn. do normalnego użytkowania)
Czytaj podstawy które koledzy Ci podali a sam zobaczysz ze to łatwe, jak coś to pytaj - w miare naszych możliwości pomożemy :)
ODPOWIEDZ