[+] Kontrola pisowni w edytorach konsolowych - jak?
[+] Kontrola pisowni w edytorach konsolowych - jak?
Witam,
Mam następujące pytanie: Edytory typu vim, mc -edit, joe... pod konsolą automatycznie wyróżniają składnie w przypadku języków programowania, czy dałoby się jakoś zmusić je do kontroli ortografii, przykładowo przez podobne kolorowanie? Jak się do tego zabrać (czy są jakieś wtyczki, słowniki).
A może jest jakiś konsolowy, równie prosty edytor, który sprawdza polską pisownie?
Z góry dziękuje za wszelki sugestie.
Mam następujące pytanie: Edytory typu vim, mc -edit, joe... pod konsolą automatycznie wyróżniają składnie w przypadku języków programowania, czy dałoby się jakoś zmusić je do kontroli ortografii, przykładowo przez podobne kolorowanie? Jak się do tego zabrać (czy są jakieś wtyczki, słowniki).
A może jest jakiś konsolowy, równie prosty edytor, który sprawdza polską pisownie?
Z góry dziękuje za wszelki sugestie.
witam
ja mam pod vim ustawione sprawdzanie pisowni (po naciśnięciu klawisza F7), oraz parę innych dodatków (kompilacja programów napisanych w C/C++, itp..).
na mojego ftp wrzucam moją konfigurację, podmień ją ze swoją, tylko musisz mieć zainstalowanego vim'a (tego z repo) (bo ten co jest domyślnie nie chce działać z tą konfiguracją).
zawartość pliku vim_etc.tar.gz wklej do /etc/vim/
a zawartość pliku vim_home.tar.gz do ~/.vim/
pozdrawiam
ja mam pod vim ustawione sprawdzanie pisowni (po naciśnięciu klawisza F7), oraz parę innych dodatków (kompilacja programów napisanych w C/C++, itp..).
na mojego ftp wrzucam moją konfigurację, podmień ją ze swoją, tylko musisz mieć zainstalowanego vim'a (tego z repo) (bo ten co jest domyślnie nie chce działać z tą konfiguracją).
zawartość pliku vim_etc.tar.gz wklej do /etc/vim/
a zawartość pliku vim_home.tar.gz do ~/.vim/
pozdrawiam
Dzięki wielkie. Teraz już nie musze włączać X-ów w czytelni. Teraz tylko przypomnieć sobie pierwszy edytor (nie używałem vi / vima właściwie od 6 klasy podstawówki) - bo nie kojarzę dlaczego:
$ vim nowy
Wykryto błąd podczas przetwarzania /usr/share/vim/vimrc:
wiersz 48:
E518: Nieznana opcja: balloonexpr=BalloonExpr()
Naciśnij ENTER lub wprowadź komendę aby kontynuować
Czy Tobie też to wyskakuje?
Daje Enter a potem wszystko chodzi, da się pisać, więc problem rozwiązany
$ vim nowy
Wykryto błąd podczas przetwarzania /usr/share/vim/vimrc:
wiersz 48:
E518: Nieznana opcja: balloonexpr=BalloonExpr()
Naciśnij ENTER lub wprowadź komendę aby kontynuować
Czy Tobie też to wyskakuje?
Daje Enter a potem wszystko chodzi, da się pisać, więc problem rozwiązany
No tak, a o tym temacie zapomniano: http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=907
Kaka pytałem bardziej ogólnie. Kombinowałem sam z nano ale nie chciał wywoływać spell, pogubiłem się ze wszystkimi zależnościami, słownikami itp... więc zapytałem o jakikolwiek równie prosty edytor.
Swoją drogą dobrze, że przypominasz - mogłem przeanalizować co zrobiłem źle, że tego tematu wcześniej nie znalazłem
P.S. rozgryzłem jak zmusić nano (ale tylko do kontroli polskiej pisowni):
1) aptitude w trybie interaktywnym
2) stąd instalujemy nano
3) a potem to co sugeruje (spell),
a jak się wcześniej kombinowało z nano.rc i tym podobnymi (mój błąd) to 'aptitude purge', a potem jak wyżej
Swoją drogą dobrze, że przypominasz - mogłem przeanalizować co zrobiłem źle, że tego tematu wcześniej nie znalazłem
P.S. rozgryzłem jak zmusić nano (ale tylko do kontroli polskiej pisowni):
1) aptitude w trybie interaktywnym
2) stąd instalujemy nano
3) a potem to co sugeruje (spell),
a jak się wcześniej kombinowało z nano.rc i tym podobnymi (mój błąd) to 'aptitude purge', a potem jak wyżej