Witajcie,
jestem dość początkujący i zauważyłem że dziwnie działa internet a mianowicie o co chodzi.
Chodzi o to że internet działa normalnie, pidgin również ale np. cały czas obok statusu jest napisane "oczekiwanie".
Ogólnie to jest tak jakby internetu nie było a jest.
KNetworkMenager wskazuję że internetu nie ma ale jest a przecież jest.
Wiem ze może to być cięzko zrozumiałe ale jak to inaczej wytłumaczyć?
Dziwnie dza
A więc od początku, naprawdę ciężko mi to opisać.
Ogólnie internet działa ale system informuję mnie ze nie działa.
KNetworkMenager , a właściwie jego ikona wskazuje że nie działa.
By Pidgin się połączył muszę pierw wyłączyć konto a następnie je ponownie włączyć.
Proszę o wybaczenie, ale logicznie nie umiem tego wytłumaczyć...
Ogólnie internet działa ale system informuję mnie ze nie działa.
KNetworkMenager , a właściwie jego ikona wskazuje że nie działa.
By Pidgin się połączył muszę pierw wyłączyć konto a następnie je ponownie włączyć.
Proszę o wybaczenie, ale logicznie nie umiem tego wytłumaczyć...
NetworkManager wymaga wpisu o zarządzaniu kartami sieciowymi skonfigurowanymi w /etc/network/interfaces Można to na dwa sposoby zrobić, ja jeśli dobrze pamiętam dopisałem w
na końcu coś takiego
Można też, jeśli mnie pamięć nie myli wywalić całkiem sieciówki z /etc/interfaces i zdać się na NetworkManagera, ale osobiście bym to rozwiązanie odradzał. Sypną się X-y i nie będziesz miał sieci.
Kod: Zaznacz cały
/etc/NetworkManager/nm-system-settings.conf
Kod: Zaznacz cały
[ifupdown]
managed=true
Nie przejmowałbym się statusem Network Managera. Domyślam się, że posiadasz połączenie DSL.
Miałem kiedyś podobny problem, łączyłem się bezpośrednio przez PPPoE i KNetwork Manager oraz GNOME Network Manager pokazywały status rozłączony.
Proponuję wyłączyć Network Managera podczas startu systemu lub spróbować Wicd, ale on chyba także połączeń DSL nie obsługuje.
Miałem kiedyś podobny problem, łączyłem się bezpośrednio przez PPPoE i KNetwork Manager oraz GNOME Network Manager pokazywały status rozłączony.
Proponuję wyłączyć Network Managera podczas startu systemu lub spróbować Wicd, ale on chyba także połączeń DSL nie obsługuje.
Ale Pidgin sprawdza jakoś status podawany przez Network Managera, więc jednak trochę się nim przejmować by należało.
Po aktualizacji do Squeeze miałem taką kuriozalną sytuację - działało mi wszystko (strony, poczta, ssh itp), a pidgin pisał, że nie ma dostępu do sieci. Właśnie podane przeze mnie rozwiązanie poskutkowało.
Po aktualizacji do Squeeze miałem taką kuriozalną sytuację - działało mi wszystko (strony, poczta, ssh itp), a pidgin pisał, że nie ma dostępu do sieci. Właśnie podane przeze mnie rozwiązanie poskutkowało.