Instalacja Debiana na Asusie UL80VT

Pomoc dotycząca instalacji systemu
Nvision

Instalacja Debiana na Asusie UL80VT

Post autor: Nvision »

Witam.

Odstawiłam Debiana na ponad rok czasu bo niestety mój stary IBM T42 przestał działać.

Kupiłem UL80VT Z Windowsem Vistą wszystko działa ale wiadomo Windows się sypie a czasami trzeba coś zrobić na szybko i tu przydałby się Debian.

¦ciągnąłem CD 5.0.3 ,,testing'' ale już na starcie napisało, że nie mam żadnej karty sieciowej i chce pendrive ze sterownikiem. Chcę mu teraz dać ten sterownik żeby potem uniknąć braków i konfiguracji wszystkiego pod czystym Linuksem bo już nic nie pamiętam "co z czym".

Karty mam:
Atheros AR8131 PCI-E Gigabit eth.
Intel WiFi Link 1000 B/G/N.

Mam też 2 myszki touchpad i na usb. Kiedyś pamiętam że coś się sypało po odłączeniu jednej na Debianie.

Dziękuję za odpowiedzi.
todevor

Post autor: todevor »

Witam. Ja od razu doradzę Ci instalacje z internetem podłączonym przez kabel, a później uruchamianie wlan. Szczytem marzeń było by automatyczne wykrycie karty bezprzewodowej przy instalacji, lecz to jest tylko marzenie (chodź być może takie rzeczy to tylko w Ubuntu). Sugeruje także abyś skorzystał z instalatora wersji stabilnej Lenny, a następnie zaktualizował system do wersji testowej. Możesz także próbować i uruchamiać instalator we wszelakich konfiguracjach jak: gui+expert, albo samo expert. Uważam także, iż obecnie dostarczane jajka wraz z instalatorem są o ścianę rozbić. Nie wiem na jaki sprzęt są one dedykowane, zapewne na taki normalny (ale zaraz, zaraz ja mam normalny sprzęt ze sklepu). Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
zomer
Beginner

Post autor: zomer »

Do karty Intel WiFi Link 1000 B/G/N będzie ten sterownik → http://wiki.debian.org/iwlagn. Ale jego nie ma standardowo na CD, więc trzeba doinstalować przez apt-get.
Do kartą na RJ-45 nie powinno być problemu ze sterownikiem, obecne jądra debiana bez problemu sobie z tym radzą.
alex2

Post autor: alex2 »

Czemu nie zainstalujesz Ubuntu? Jeśli mało pamiętasz z konsoli, to jest to bardzo dobra dystrybucja.
Polska wersja jest świetnie przerobiona, ma wszystkie kodeki, spolszczenia.

Debian na desktop nadaje się tylko dla użytkowników chcących powiększać swoją wiedzę linuksową/uniksową/serwerową, a do codziennej pracy jest bardziej uciążliwy i przegrywa na całej linii z Ubuntu.

Do tego, jak pisał todevor, takie rzeczy jak bezprzewodówki czy touchpady działają od razu. Ja też miałem na laptopie FS Amilo i jedynym problemem było podanie w xorg.conf sterownika karty graficznej openchrome.

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ