Automatyczne montowanie partycji z ntfs
Automatyczne montowanie partycji z ntfs
Witam, mój problem dotyczy automatycznego montowania dysków zewnętrznych, z partycjami ntfs.
W wersji stabilnej (lenny) nie było z tym problemów - system automatycznie montował w/w dyski, czy to podłączane podczas uruchamiania systemu czy też już podczas działania.
Niestety system w wersji testowej juz tego nie robi. Aby zamontowac dysk musze (przy kazdej partycji zreszta, a mam ich troche) podawac hasło roota, co jest dla mnie bardzo uciążliwe. Pomyslalem sobie, a co tam - dodam to fstaba. No i dzialalo, przez pierwsze kilka dni, ale pozniej dysk zaczal byc widziany, nie juz jako /dev/sdb ale jako /dev/sda - i lipa, znowu musze zmieniać. a gdyby ktoś korzystający z systemu, nie znający hasła roota chciał podpiąć inny dysk na usb, byłby znowu problem.
prosze o pomoc
z góry dziękuję
W wersji stabilnej (lenny) nie było z tym problemów - system automatycznie montował w/w dyski, czy to podłączane podczas uruchamiania systemu czy też już podczas działania.
Niestety system w wersji testowej juz tego nie robi. Aby zamontowac dysk musze (przy kazdej partycji zreszta, a mam ich troche) podawac hasło roota, co jest dla mnie bardzo uciążliwe. Pomyslalem sobie, a co tam - dodam to fstaba. No i dzialalo, przez pierwsze kilka dni, ale pozniej dysk zaczal byc widziany, nie juz jako /dev/sdb ale jako /dev/sda - i lipa, znowu musze zmieniać. a gdyby ktoś korzystający z systemu, nie znający hasła roota chciał podpiąć inny dysk na usb, byłby znowu problem.
prosze o pomoc
z góry dziękuję
Otóż kolego, nie zrozumieliśmy się. I albo ja opisałem to niedokładnie, albo Ty drogi kolego nieuważnie czytałeś.
Wierzę że chodzi Ci o ten temat. Jednak mój problem wykracza poza ramy tego tematu. Chodzi mi o automatyczne montowanie dysków, bez zabawy w fstabie, żadnego używania poleceń mount ani pmount.
W stabilnym Debianie (Lenny) bez żadnych kombinacji, a tylko po zainstalowaniu paczki ntfs-3g dysk zewnętrzny na usb montował się samoczynnie, beż żadnych wpisów w fstabie (podkreślam to), w testowym już tego nie robi i woła o hasło, co staje się uciążliwe.
Wierzę że chodzi Ci o ten temat. Jednak mój problem wykracza poza ramy tego tematu. Chodzi mi o automatyczne montowanie dysków, bez zabawy w fstabie, żadnego używania poleceń mount ani pmount.
W stabilnym Debianie (Lenny) bez żadnych kombinacji, a tylko po zainstalowaniu paczki ntfs-3g dysk zewnętrzny na usb montował się samoczynnie, beż żadnych wpisów w fstabie (podkreślam to), w testowym już tego nie robi i woła o hasło, co staje się uciążliwe.
- xmaster
- Junior Member
Nie chodzi mi o tamten temat.
Nie napisałeś kolego jakie masz "X`y" (środowisko graficzne) (a od tego też wiele zależy)
Nie napisałeś czy chodzi ci o dyski zewnętrzne czy też wewnętrzne czy o oba rodzaje.
U mnie np w XFCE na Debienie 64 bit wystarczyło jak wspominasz doinstalować ntfs-3g i wsio hula jak ta lala.
Ale już na innym "kompie" (komputerze) z 32 bit Debianem i środowiskiem Gnome musiałem użyć wbudowanej w Gnoma aplikacji: System > Administracja > Narzędzie konfiguracji trybu zapisu dla NTFS (nawet nie wiem w zasadzie jak ta aplikacja się nazywa).
Tak więc jak widzisz podanie większej ilości danych ułatwi nam rozwiązanie problemu.
ps gdzieś to już dzisiaj pisałem.
Nie napisałeś kolego jakie masz "X`y" (środowisko graficzne) (a od tego też wiele zależy)
Nie napisałeś czy chodzi ci o dyski zewnętrzne czy też wewnętrzne czy o oba rodzaje.
U mnie np w XFCE na Debienie 64 bit wystarczyło jak wspominasz doinstalować ntfs-3g i wsio hula jak ta lala.
Ale już na innym "kompie" (komputerze) z 32 bit Debianem i środowiskiem Gnome musiałem użyć wbudowanej w Gnoma aplikacji: System > Administracja > Narzędzie konfiguracji trybu zapisu dla NTFS (nawet nie wiem w zasadzie jak ta aplikacja się nazywa).
Tak więc jak widzisz podanie większej ilości danych ułatwi nam rozwiązanie problemu.
ps gdzieś to już dzisiaj pisałem.
Napisałem. Pierwsza linijka pierwszego postu. Ale mniejsza z tym.Nie napisałeś czy chodzi ci o dyski zewnętrzne czy też wewnętrzne czy o oba rodzaje.
Mam gnome.
Zauważyłem jeszcze, że nie chodzi tylko o partycje ntfs, a o wszystkie.
Nawet przy montowaniu ext3 (która znajduje się właśnie na zewnętrznym dysku) też prosi o hasło.
W załączniku przesyłam okienko, które się pojawia przy próbie montowania przez kliknięcie.
darkwater, tak, tylko że to jest takie trochę na okrętkę. co się stanie gdy ktoś będzie chciał włożyć dysk, a mnie przy tym nie będzie? Lipa, prawda?
Nie zrozumiałeś mnie, dopisujesz do fstab podając UUID zamiast /dev/x.Badzo pisze:tak, tylko że to jest takie troche na okrętke. co sie stanie gdy ktos bedzie chcial wlozyc dysk a mnie przy tym nie bedzie? lipa, prawda?
Użytkownik aby móc montować nowe urządzenia musi należeć do grupy plugdev. Polecam również lekturę man ntfs-3g
zrozumialem, ale powinienem raczej napisaćdarkwater pisze:Nie zrozumiałeś mnie, dopisujesz do fstab podając UUID zamiast /dev/x.Badzo pisze:tak, tylko że to jest takie troche na okrętke. co sie stanie gdy ktos bedzie chcial wlozyc dysk a mnie przy tym nie bedzie? lipa, prawda?
Użytkownik aby móc montować nowe urządzenia musi należeć do grupy plugdev. Polecam również lekturę man ntfs-3g
Tak, tylko że to jest takie troche na okrętke. co sie stanie gdy ktos bedzie chcial wlozyc inny dysk a mnie przy tym nie bedzie? lipa, prawda?
W terminalu wykonaj jako root polecenie , następnie podłącz dysk, komunikaty które "wyrzuci" tail wklej na forum.
Kod: Zaznacz cały
tail -f /var/log/messages
Dec 28 15:11:53 debian kernel: [ 120.524005] usb 1-2: new high speed USB device using ehci_hcd and address 5
Dec 28 15:11:53 debian kernel: [ 120.709523] usb 1-2: configuration #1 chosen from 1 choice
Dec 28 15:11:53 debian kernel: [ 120.715138] scsi1 : SCSI emulation for USB Mass Storage devices
Dec 28 15:11:53 debian kernel: [ 120.715578] usb 1-2: New USB device found, idVendor=04e8, idProduct=5f05
Dec 28 15:11:53 debian kernel: [ 120.715584] usb 1-2: New USB device strings: Mfr=1, Product=11, SerialNumber=3
Dec 28 15:11:53 debian kernel: [ 120.715588] usb 1-2: Product: Samsung STORY Station
Dec 28 15:11:53 debian kernel: [ 120.715591] usb 1-2: Manufacturer: JMicron
Dec 28 15:11:53 debian kernel: [ 120.715594] usb 1-2: SerialNumber: 0000002CE09310500A27
Dec 28 15:11:59 debian kernel: [ 125.754380] scsi 1:0:0:0: Direct-Access Samsung STORY Station PQ: 0 ANSI: 2 CCS
Dec 28 15:11:59 debian kernel: [ 125.778210] sd 1:0:0:0: [sdb] 1953525168 512-byte hardware sectors (1000205 MB)
Dec 28 15:11:59 debian kernel: [ 125.779831] sd 1:0:0:0: [sdb] Write Protect is off
Dec 28 15:11:59 debian kernel: [ 125.780928] sd 1:0:0:0: [sdb] 1953525168 512-byte hardware sectors (1000205 MB)
Dec 28 15:11:59 debian kernel: [ 125.781799] sd 1:0:0:0: [sdb] Write Protect is off
Dec 28 15:12:00 debian kernel: [ 125.781814] sdb: sdb1 < sdb5 sdb6 sdb7 sdb8 sdb9 >
Dec 28 15:12:00 debian kernel: [ 126.754841] sd 1:0:0:0: [sdb] Attached SCSI disk
Zauważyłem jednak podczas startu systemu następującą linię:
Starting the hotplug events dispatcher: udevdudevd[620]: udev: missing sysfs features; please update the kernel or disable the kernel's CONFIG_SYSFS_DEPRECATED option; udev may fail to work correctly
Sprawdzałem i nie ma nowego jądra w repozytorium.