sshfs -o workaround=rename - zmienianie nazw plikow

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
Marcinnn

sshfs -o workaround=rename - zmienianie nazw plikow

Post autor: Marcinnn »

Witam!

Mam taki problem na Lennym (a w zasadzie na dwóch, bo jeden Lenny łączy się z drugim), że polecenie

Kod: Zaznacz cały

sshfs mojuser@mojzdalnyserwer:/mojasciezka/ /mojasciezkalokalna/ -o workaround=rename
montuje mi katalogi doskonale, ale właśnie sama opcja workaround=rename (lub też workaround=all) nie daje żadnego rezultatu - tzn. ciągle nie mogę zmieniać nazw plików. Wyskakuje mi, że operacja jest nie dozwolona. Próbowałem tego polecenia z róznymi innymi opcjami - okazywało się, że inne opcje (np. -o allow_others -o nonempty oraz różnymi wpływającymi na uprawnienia) działały ok, ale z tym jest problem choć nie ma żadnego komunikatu, że polecenie jest nieprawidłowe. Próbowałem też róznych opcji w /etc/fstab, ale też nie pomogło. W manualu

Kod: Zaznacz cały

man sshfs
nic nie znalazłem, w sieci znalazłem kilka stron, ale na nich nie było nic więcej ponadto, co wyczytałem z manuala (czyli, że trzeba właśnie użyć opcji -o workaround=rename, żeby mieć możliwość zmiany nazw plików). Niby mogę robić inne rzeczy i mogę chociażby skopiować plik z inną nazwę i skasować stary, ale jest to dość uciążliwe.
Ktoś ma jakieś pomysły na rozwiązanie tego problemu?

Z góry wielkie dzięki!
ODPOWIEDZ