Witam.
Poruszałem już ten problem na forum Ubuntu ale tam chyba nie ma żadnej aktywności i nikt mi nie pomógł, więc postanowiłem tu napisać bo nigdzie nie znalazłem pomocy.
Od jakiegoś czasu jestem użytkownikiem Ubuntu po przesiadce z Windowsa. Posiadam kartę TU1100 do telewizji DVB-T ale nie posiadam do niej sterowników pod Linuksa. Moglibyście mi powiedzieć jak krok po kroku uruchomić telewizje na Linuksie? Proszę o to by wyjaśnić jak najpierw zainstalować kartę, potem jakie programy do DVB-t i jak je skonfigurować by wszystko działało poprawnie.
Pod Windows XP wszystko działa poprawnie ale system co jakiś czas zawiesza się mi, dlatego przeszedłem na Ubuntu. Także proszę, w miarę łopatologicznie wyjaśnić mi jak mam uruchomić telewizję.
Z góry dziękuję.
konfiguracja i instalacja tunera DVB-t TU1100 - Ubuntu
Jak sobie przypomnę jakie to trzeba było serowniki to dam znać. Kiedyś testowałem ten tuner i oficjalnych sterowników nie ma ale używa się jakiś zamienników z projektu linuxtv.org.
Jednakże radzę Ci zainwestować w lepszy sprzęt (upewniwszy się wcześniej czy działa na Linuxie) gdyż te tunery padają jak muchy. Po tygodniu mi przestał działać. Zasadniczo wyglądało to właśnie jakby coś z sterownikami było nie tak jednak nie działał również z oficjalnymi sterownikami z CD na Windowsie.
Potem jak się dowiedziałem to dość częste przypadki.
Jednakże radzę Ci zainwestować w lepszy sprzęt (upewniwszy się wcześniej czy działa na Linuxie) gdyż te tunery padają jak muchy. Po tygodniu mi przestał działać. Zasadniczo wyglądało to właśnie jakby coś z sterownikami było nie tak jednak nie działał również z oficjalnymi sterownikami z CD na Windowsie.
Potem jak się dowiedziałem to dość częste przypadki.
Podam Ci dwa skrypty, które pomogły mi znaleźć moduły do mojej karty. Moja karta nie pamiętam nazwy, oparta jest na chipsetcie philipsa saa7134 ( to jest istotna wiadomość).
Zainstaluj program tvtime. Następnie musisz odnaleźć odpowiedni moduł dla Twojej karty, czyli:
dzięki temu skryptowi odnajdziesz moduł to swojej karty, następnie musisz odnaleźć odpowiedni tuner, więc lecimy drugi skrypt
gdy masz już nr karty oraz tuner to musisz pobawić sie w pliku dopisując
Skrypty są pisane z głowy więc mogą być błędy, niestety nie mam teraz dostępu do żadnego linucha wiec nie sprawdzę tego czy działa poprawnie.
Zainstaluj program tvtime. Następnie musisz odnaleźć odpowiedni moduł dla Twojej karty, czyli:
Kod: Zaznacz cały
#!/bin/bash
MAXKARTA=152
i=0
while [$i -lt $MAXKARTA];
do
rmmod saa7134
modprobe saa7134 card=$i
echo "Nr karty to:"$i
sleep 1
tvtime
i=$(($i+1))
done
dzięki temu skryptowi odnajdziesz moduł to swojej karty, następnie musisz odnaleźć odpowiedni tuner, więc lecimy drugi skrypt
#!/bin/bash
MAXTUNER=80 # wpisałem 80 ale nie pamiętam jak długa jest lista tunerów
i=0
while [$i -lt $MAXTUNER];
do
rmmod saa7134 #pamietaj o zmianie na swoj chipset
modprobe saa7134 card=66 tuner=$i # card=66 za 66 wstawiasz nr karty który wykrył Ci poprzedni skrypt
echo "Nr tunera to:"$i
sleep 1
tvtime
i=$(($i+1))
done
/etc/modprobe.d/aliases
alias char-major-81 videodev
alias char-major-81-0 saa7134
options saa7134 card=twój numer tuner=twój numer
Skrypty są pisane z głowy więc mogą być błędy, niestety nie mam teraz dostępu do żadnego linucha wiec nie sprawdzę tego czy działa poprawnie.