instalacja jdownloadera

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
woocash255

instalacja jdownloadera

Post autor: woocash255 »

Witam.
Od wielu dni próbuję zainstalować jdownloadera. Nie wiem co robię nie tak ale powoli tracę już nerwy. ¦ciągnąłem już paczkę zip, rozpakowałem ją itd. Jest tam plik exe, który po uruchomieniu wyświetla nam napis:

Kod: Zaznacz cały

the application requires a java runtime environment 1.5.0
Sprawdzałem wersję javy oraz konfigurowałem ją tak jak napisali ludzie na tym forum i nic z tego. Najgorsze jest to iż teraz po wybraniu menu-biuro zostały mi tylko 2 opcje: evolution (poczta i kalendarz) i druga openoffice.org. Wcześniej było ich o wiele więcej. Wiem iż ten post wyda się wielu osobom banalny ale proszę o pomoc i napisanie krok po kroku (szczególnie jeśli chodzi o instalację javy jaki jdownloadera). Z góry dziękuję.
Awatar użytkownika
Redhead
Junior Member

Post autor: Redhead »

Masz paczke rozpakowana to zrób jako zwykly user

java -jar  JDownloader/JDownloader.jar
Oczywiscie masz

dpkg -l | grep java
ii  java-common                             0.34                        Base of all Java packages
ii  sun-java6-bin                           6-16-1                      Sun Java(TM) Runtime Environment (JRE) 6 (ar
ii  sun-java6-jre                           6-16-1                      Sun Java(TM) Runtime Environment (JRE) 6 (ar
ii  sun-java6-plugin                        6-16-1                      The Java(TM) Plug-in, Java SE 6
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Przeszukanie wcześniejsze forum to chyba bardzo ciężka i niewykonalna praca:
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=85036#85036
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t= ... downloader
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

woocash255, z czystej ciekawości ściągnąłem archiwum jdownloadera. Prawdopodobnie Twój błąd polegał na próbie uruchomienia aplikacji dla windows (czyli prawdopodobnie przez wine, które wymagało swojego środowiska java) zamiast uruchomienia programu działającego natywnie w linuksie. Rozwiązanie dał Ci Redhead.
ODPOWIEDZ