Debian Squeeze - nie dzia

Pomoc dotycząca instalacji systemu
Young

Debian Squeeze - nie działa klawiatura w instalatorze

Post autor: Young »

Witam.

Pobrałem obraz "debian-testing-i386-CD-1.iso", wypaliłem na płycie i klawiatura działa mi na czarnym ekranie z logiem Debiana natomiast po wybraniu standardowej instalacji i przejściu do niebieskiego ekranu ani klawiatura ani myszka już nie działają.

Moja klawiatura i myszka to zestaw - Logitech Cordless Wave Desktop.

Próbowałem również uruchomić instalator z Windowsa ale niestety dostaję komunikat, że Debian Squeeze nie współpracuje z Windows7.

Proszę o pomoc.

Dziękuję.
yantar
Member

Post autor: yantar »

Trudno orzec ale być może (to tylko przypuszczenie), problemem może być to, że oba urządzenia działają na USB. Nie wiem jak obecnie ale kiedyś taki zestaw dawał czasem "popalić" zanim się go udało zmusić do współdziałania (albo w ogóle do działania).
W takim wypadku może spróbuj, instalować system tylko z samą klawiaturą, a myszką zajmiesz się później.
Young

Post autor: Young »

yantar, tzn. myszka i klawiatura działa w instalatorze Lenny a tylko w Squeeze nie chce działa... Czy możliwe, że to w Squeeze jest jakiś błąd który uniemożliwia działanie klawiatury i myszki bezprzewodowej?

Pozdrawiam,
yantar
Member

Post autor: yantar »

Young pisze:yantar, tzn. myszka i klawiatura działa w instalatorze Lenny a tylko w Squeeze nie chce działać... Czy możliwe, że to w Squeeze jest jakiś błąd, który uniemożliwia działanie klawiatury i myszki bezprzewodowej?
Oj to już bardziej złożone pytanie na które mi ciężko odpowiedzieć ze swoją mizerną wiedzą. Miedzy Lennym, a Squeeze jest już przepaść jeśli chodzi o zmiany w obsłudze sprzętu (jądro, udev, xorg itd.).
Zatem może podejdź do problemu jeszcze inaczej, zainstaluj Lenny i zrób aktualizację do Squeeze może to tylko instalator Squeeze ma jakiś feler, a w pełni zainstalowany system będzie działał bez zarzutu.
Inaczej musisz poczekać, aż się trafi ktoś kto zna odpowiedź albo przekopywać choćby bugtrackera Debiana.
Na DUG-u jak widzę też ci raczej więcej nie wymyślili ;)
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Wersja testowa instalatora może zawierać błędy i na to lekarstwa nie ma. Spróbuj zrezygnować z wersji graficznej instalując system w trybie tekstowym.
ODPOWIEDZ