Witam.
Mam własny serwer dedykowany, zainstalowałem już na nim serwery DNS. Teraz chciałbym zainstalować coś do poczty. Mam pewne wątpliwości: załóżmy, że zainstaluje postfixa, podepnę swoja domenę i będę miał adres pocztowy [email protected] i jest taka sytuacja: wysyłam wiadomość z adresu np. gmail.com na swój [email protected], poczta dochodzi (serwer dedykowany cały czas jest uruchomiony).
I dalej, wysyłam następną wiadomość z gmail.com na [email protected] ale okazuje się, że serwer dedykowany ([email protected]) się np. zawiesił, co w takim przypadku dzieje się z pocztą?
Poczta na w
Czepiając się szczegółów - nie dochodzi - postfix to serwer smtp, do odbierania potrzebny Ci jeszcze serwer pop3/imap, np. dovecot.zomb25 pisze:wysyłam wiadomość z adresu np. gmail.com na swój [email protected], poczta dochodzi
Dostajesz na konto gmail zwrotkę, że wysłanie wiadomości się nie udało.zomb25 pisze:wysyłam następną wiadomość z gmail.com na [email protected] ale okazuje się, że serwer dedykowany ([email protected]) się np. zawiesił, co w takim przypadku dzieje się z pocztą?