Ustawienie rozdzielczo

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
szymo

Ustawienie rozdzielczości ekranu

Post autor: szymo »

Witam.

Mam dosyć dziwny problem z ekranem. Co jakiś czas zdarza mi się popsuć Xy, zazwyczaj wystarczy kopia zapasowa xorg.conf. Tak to już jest jak się ma Linuksa i Windowsa (który wszystko psuje) na jednym komputerze. Jednak tym razem nic nie pomaga, rozdzielczość maksymalna monitora to 640x480. Udało mi się tylko w panelu Nvidii ustawić rozdzielczość ekranu na 1024x768. Wygląda to tak, że najeżdżając myszką na któryś z boków ekranu, ekran się przesuwa. Próbowałem reinstalacji gnome, xserver-xorg, xorg. Nie pomogło. Proszę o pomoc gdyż zaraz mi oczy wysiądą przy odświeżaniu 60Hz.
Awatar użytkownika
xmaster
Junior Member

Post autor: xmaster »

Powtarzam, jeśli chcecie uzyskać jakąkolwiek pomoc to opiszcie dokładnie co i gdzie robicie, załączenie xorga też nie zaszkodzi, + logi xorga.
misiek200m

Post autor: misiek200m »

Jak to nieraz popsuć X-y, to co Ty tam robisz? Przeinstalowałeś sterownik do grafiki? Jeśli zmieniałeś jądro to koniecznie przeinstaluj sterownik (tylko najpierw usuń poprzedni).
ODPOWIEDZ