[+] Virtualbox i j

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Awatar użytkownika
Ram

[+] Virtualbox i jądro 2.6.32-trunk-686

Post autor: Ram »

Witam.
Mam problem z zainstalowaniem i uruchomieniem Virtualboxa na jądrze 2.6.32-trunk-686 tj. 2.6.32-5 (Debian Sid). Do prawidłowego działania Virtualbox (Vmware-server-2 zresztą też) potrzebuje m.in. pakietu linux-headers-<numer-jądra>, a ja za nic nie potrafię tego znaleźć. Do głowy przychodzą mi dwa rozwiązania:
  1. Zainstalować jądro 2.6.32-3 i z niego uruchamiać system i Virtualboxa,
  2. Dokopać się do potrzebnego pakietu jądra "trunk" (tylko nie mam pojęcia jak?
    Pytanie brzmi, korzysta ktoś z Virtualboxa lub VMware na jądrze 2.6.32-trunk-686, a jeśli tak to jak to zrobić?
Pozdrawiam Ram
button
Beginner

Post autor: button »

Tak, ja korzystałem, i nie było problemu. Tyle, że było to już jakiś czas temu, a jądro z dopiskiem -trunk- to był jakiś spad z wersji eksperymentalnej, który z tego co pamiętam dość szybko został zastąpiony wersją "normalną".
Dlaczego nie skorzystasz z wersji, która leży teraz w repozytorium tj. 2.6.32-2. Nagłówki do tego jajka też są bez problemu dostępne ze standardowego repozytorium. Więc łatwiej będzie po prostu zastąpić jądro, którego używasz, tym który podałem.
ArnVaker

Post autor: ArnVaker »

Ram pisze:1. Zainstalować jądro 2.6.32-3 i z niego uruchamiać system i Virtualboxa
Ja bym zainstalował jeszcze nowsze, A jeśli to desktop, to najlepiej jądro z Siduxa albo Liquorix.
Ram pisze:2. Dokopać się do potrzebnego pakietu jądra "trunk"
To też nie problem - 2.6.32-trunk wyleciał z Sida, ale leży w Squeeze:

Kod: Zaznacz cały

linux-image-2.6.32-trunk-amd64:
  Zainstalowana: (brak)
  Kandydująca: 2.6.32-5
  Tabela wersji:
     2.6.32-5 0
        600 http://ftp.pl.debian.org squeeze/main Packages
Awatar użytkownika
Ram

button pisze:Dlaczego nie skorzystasz z wersji, która leży teraz w repozytorium tj. 2.6.32-2. Nagłówki do tego jajka też są bez problemu dostępne ze standardowego repozytorium. Więc łatwiej będzie po prostu zastąpić jądro, którego używasz, tym który podałem.
Nie wiem, czy się rozumiemy, ale ja mogę z takiego jadra skorzystać, ale korzystam teraz z Linux Debian 2.6.32-trunk-686, dlatego pytam. Pomoże ktoś, czy redukować się do np. 2.6.32.-2 albo 3?
ArnVaker

Post autor: ArnVaker »

Napisałem przecież, że to jądro wyleciało z Sida, ale leży jeszcze w Squeeze. Skoro koniecznie chcesz na nim zostać, to dodaj sobie repozytorium Squeeze i zainstaluj normalnie nagłówki.
Awatar użytkownika
grucha
Beginner

Post autor: grucha »

Jakiego Virtualboxa używasz? Tego z repozytorium (OSE), czy zamkniętej wersji? Na OSE miałem problemy, praktycznie z każdą zmianą jądra, w tym zamkniętym pobranym ze strony Suna wystarczy reinstalacja modułów jądra za pomocą:

/etc/init.d/vboxdrv setup
I działa na każdym jądrze bez problemu.
Awatar użytkownika
lee

Post autor: lee »

Witam
Nie koniecznie wersja zamknięta działa poprawnie, ja miałem zainstalowaną wersje VB3.0 na jądrze 2.6.32-trunk-686 i występowały problemy z kompilacją modułów vboxdrv, problem występował mimo dodania jako parametr do uruchomienia systemu

nmi_watchdog=0
raz się moduł ładował raz nie, pomagało tylko ponownie wygenerowanie modułu za pomocą polecenia podanego przez mojego przedmówcę. Czasem trzeba było parokrotnie próbować aby polecenie było wykonane popranie. Problem ustąpił po updacie VB z 3.0 do 3.1.
Awatar użytkownika
Ram

[solved] Virtualbox i jądro 2.6.32-trunk-686

ArnVaker napisał/a:
To też nie problem - 2.6.32-trunk wyleciał z Sida, ale leży w Squeeze: Kod:
linux-image-2.6.32-trunk-amd64:
Zainstalowana: (brak)
Kandydująca: 2.6.32-5
Tabela wersji:
2.6.32-5 0
600 http://ftp.pl.debian.org squeeze/main Packages
Napisałem przecież, że to jądro wyleciało z Sida, ale leży jeszcze w Squeeze. Skoro koniecznie chcesz na nim zostać, to dodaj sobie repozytorium Squeeze i zainstaluj normalnie nagłówki.
Do ,,durnej pały'' musisz pisać 2 razy. Dziękuję ArnVaker, w końcu do mnie dotarło co napisałeś, zastosowałem się do Twej sugestii i działa. Jeszcze raz dziękuję.

Dla zainteresowanych: VirtualBox v.3.1.4 r57640 działa na jądrze 2.6.32-trunk-686 tj. 2.6.32-5, potrzebny do instalacji pakiet linux-headers zainstalowany z wersji Squezze - to takie proste, jak się już to wie.
Problem rozwiązany.
ODPOWIEDZ