Witam.
Mam problem ktoś mnie spamuje cały czas i to ostro.
Jakie spis mam dodać w pliku konfiguracji serwera postfix aby zablokować pocztę, która przychodzi z danego IP, ponieważ znam adres spamującego?
Proszę o pomoc, nie bardzo jestem w tym biegły, sam nie ustawiałem tego serwera wiec nie chcę sam kopać w ciemno.
Dziękuję za pomoc i radę.
POSTFIX - zablokowanie poczty przychodz
To zablokuj w zaporze ogniowej
jeżeli nasłuchuje na porcie nr 25.
Kod: Zaznacz cały
iptables -I INPUT 1 -s IP_serwera_spam -p tcp --dport 25 -j DROP
Jeżeli jest to stały adres IP to wpis w IPTABLES powinien załatwić sprawę. Gdybyś podał troszkę więcej danych o swojej konfiguracji to można by Ci coś podpowiedzieć. Np osobiście mam postfixa skonfigurowanego z MYSQL i tam wrzucam wybrańców bardzo denerwujących (blacklist). Możesz np dodać do konfigu
i jak się domyślasz w pliczku i restart postfix
Daj znać czy pomogło
smtpd_sender_restrictions =
hash:/etc/postfix/sender_checks,
trzymasz wpis swojego wybrańca npsender_checks
oczywiście generujesz plik .db poleceniem[email protected] REJECT NIE ZE MNĄ TE NUMERY
postmap /etc/postfix/sender_checks
Daj znać czy pomogło
Witam.
Dobrze, napiszę czy pomogło.
Dzisiaj odpuścił więc z nim nie walczyłem, ale trzeba być troszkę nienormalnym aby spamować z własnego serwera drugi serwer.
Odpiszę jak pomysły i propozycje Kolegów pomogły.
A raczej w zaporze bym nie chciał grzebać, no ale dobrze zobaczymy jak będzie trzeba to tam zajrzę.
Pozdrawiam i Wesołych...
Dobrze, napiszę czy pomogło.
Dzisiaj odpuścił więc z nim nie walczyłem, ale trzeba być troszkę nienormalnym aby spamować z własnego serwera drugi serwer.
Odpiszę jak pomysły i propozycje Kolegów pomogły.
A raczej w zaporze bym nie chciał grzebać, no ale dobrze zobaczymy jak będzie trzeba to tam zajrzę.
Pozdrawiam i Wesołych...