Witam.
Chciałbym się poradzić, w firmie często użytkownicy przenoszą dane na penach nie tylko na firmowych ale także na prywatnych, zablokowałem możliwość auto uruchamiania z poziomu rejestru, ale mimo wszytko użytkownicy zamiast uruchamiać pendriva za pomocą exploaratora klikają po prostu na jego ikonkę dwa razy.
Czy istnieje możliwość zablokowania USB dla obcych pendrivów aby użytkownicy mogli korzystać tylko z pendrivów firmowych. W jaki sposób chronicie swoją sieć przed atakami wirusów z przenośnych pamięci?
Pendrive, ochrona przed wirusami w systemach Microsoftu
Np. program DeviceLock, ale jak to na Windowsa oczywiście płatny. :>
Możesz sobie demo pobrać dla wypróbowania.
http://devicelock.eu/site/page.php?cmd=devicelock_desc
Czytałam kiedyś gdzieś w Google, że można też pozwolić systemowi odczytywać i zapisywać określone pendrive przez zrobienie "białej listy" z numerami seryjnymi zaszytymi w urządzeniu np. tylko te firmowe, a resztę odrzuca.
Możesz sobie demo pobrać dla wypróbowania.
http://devicelock.eu/site/page.php?cmd=devicelock_desc
Czytałam kiedyś gdzieś w Google, że można też pozwolić systemowi odczytywać i zapisywać określone pendrive przez zrobienie "białej listy" z numerami seryjnymi zaszytymi w urządzeniu np. tylko te firmowe, a resztę odrzuca.
Pytanie tylko jaki w tym sens, skoro pracownik może wziąć firmowego pendrajwa do domu, tam zainfekować go wirusem a potem wrócić z nim do firmy. Jeżeli chcesz ograniczyć używanie pendrajwów firmowych tylko do firmy, to chyba jedynym sposobem jest zastosowanie jakiegoś szyfrowania tak, aby na komputerze bez odpowiednich certyfikatów pendrive nie działał.
Właśnie czegoś takiego szukam, ale niestety darmowego nic nie znalazłem. Katiusha, dziękuję za linka.Czytałam kiedyś gdzieś w Google, że można też pozwolić systemowi odczytywać i zapisywać określone pendrive przez zrobienie "białej listy" z numerami seryjnymi zaszytymi w urządzeniu np. tylko te firmowe, a resztę odrzuca.
A znasz może jakiś program damowy do zaszyfrowania pendrivówJeżeli chcesz ograniczyć używanie pendrajwów firmowych tylko do firmy, to chyba jedynym sposobem jest zastosowanie jakiegoś szyfrowania tak, aby na komputerze bez odpowiednich certyfikatów pendrive nie działał.
Niestety zablokować nie mogę ponieważ pracownicy przenoszą na penach ciężkie zdjęcia a nie chce żeby przesyłali je sobie przez sieć.Ale po co w ogóle pendrive w firmie, zablokować całkowicie usb a do przesyłania danych pomiędzy komputerami w firmie służy sieć.