LXDE- brak pseudo-przezroczysto
LXDE- brak pseudo-przezroczystości - Squeeze
Od momentu aktualizacji w której był aktualizowany PCManFM do wersji 0.9.7 straciłem pseudo-przezroczystość (pod LXPanelem i w terminalu nie widać tapety tylko jest kolor czarny jak ustawie nieprzezroczystość w nich na 0). Czy u was występuje też ten problem i trzeba czekać na aktualizacje czy tylko u mnie coś się porąbało ?
W trybie graficznym: lxpanel w preferencjach panelu - wygląd - kolor wypełnienia, w terminalu tak samo tylko tam jak zmienię kolor to zmiana nieprzezroczystości nie wpływa wcale, czyli jaki ustawię kolor taki jest. Pod lxpanelem kolory mogę zmieniać i zmniejszając nieprzezroczystość robi się czarny.
Problem polega na tym, że zmieniły się trochę ścieżki do plików konfiguracyjne w katalogu domowym użytkownika w wersji testowej Debiana (nie wiem jak jest z tym w Sidzie) i niektóre graficzne konfiguratory przez to mogą nie działać.
Zmieniałem ręcznie niektóre ustawienia dotyczące lxde i fluboksa przenosząc pliki konfiguracyjne.
Spróbujcie założyć konto nowego użytkownika i sprawdźcie jak to działa.
Zmieniałem ręcznie niektóre ustawienia dotyczące lxde i fluboksa przenosząc pliki konfiguracyjne.
Spróbujcie założyć konto nowego użytkownika i sprawdźcie jak to działa.