VLC - zniekszta
VLC - zniekształcenie obrazu
Witam. Z jakiegoś powodu mam zniekształcony obraz w programie VLC. Obraz wygląda tak. Próbowałem zmieniać różne ustawienia w programie ale nic nie pomaga. Będę wdzięczny za pomoc.
Masz VLC ze zlych repozytoriow debian-multimedia.org
Wywal z repozytoria od multimediow.
Potem
Można by to chyba zrobić jeszcze za pomocą apt-pinning bez usuwania repozytoriów, ale nie chce mi się pisać.
Wywal z
Kod: Zaznacz cały
/etc/apt/sources.list
Potem
aptitude update && aptitude purge vlc && aptitude install vlc
-
U mnie taki obraz daje wyjście X11, wyjście XVideo dawało poprawny obraz, do czasu aktualizacji kilka dni temu (teraz nie ma żadnego obrazu ;d)
Ps. Katalog ~/.vlc może być nieużywaną pozostałością, której usunięcie nic nie daje. Vlc czasem robi drugi katalog /vlc z aktualną konfiguracją w katalogu .config
ps2. Do repozytorium multimedia chyba dziś wrzucono poprawioną wersję Vlc (w każdym razie przed chwilą zrobiłem aktualizację Vlc i obraz na Xv wrócił, na X11 nadal połówka czarno-biała)
Ps. Katalog ~/.vlc może być nieużywaną pozostałością, której usunięcie nic nie daje. Vlc czasem robi drugi katalog /vlc z aktualną konfiguracją w katalogu .config
ps2. Do repozytorium multimedia chyba dziś wrzucono poprawioną wersję Vlc (w każdym razie przed chwilą zrobiłem aktualizację Vlc i obraz na Xv wrócił, na X11 nadal połówka czarno-biała)
Spróbujcie zaktualizować do dzisiejszej wersji (Squeeze), w preferencjach (Ustawienia obrazu) zaznaczyć opcję U mnie zadziałało i jest w porządku.
Pozdrawiam.
Accelerated Video Output (Overlay)
Pozdrawiam.
Wyrzuciłem repozytoria debian multimedia, zostały tylko oficjalne. Później:
Obraz identyczny jak w pierwszym poście.
Natomiast gdy w konsoli wpisuję mplayer wtedy mam komunikat błędu:
apt-get update
apt-get purge VLC
apt-get install VLC
Natomiast gdy w konsoli wpisuję mplayer wtedy mam komunikat błędu:
symbol codec_wav_tags, version LIBAVFORMAT_52 not defined in file libavformat.so.52 with link time reference