RAM i zwi

Ogólne pytania dotyczące systemu
pytajnik22

RAM i zwiększenie wykorzytania partycji swap w Debianie

Post autor: pytajnik22 »

Witam.

Mam Debiana, proszę o pomoc, ponieważ nie wiem w jaki sposób zmniejszyć/zwiększyć współczynnik wykorzystania pamięci SWAP w stosunku do RAM.

Chodzi o to, że mam niewystarczająco ramu i chciałbym wspomóc zwiększając użycie SWAP.

Z góry dziękuję wszystkim, którzy mi pomogą.
Awatar użytkownika
lolleq
Beginner

Post autor: lolleq »

Jeśli masz wystarczającą ilość miejsca na powiększenie swapa to zainteresuj się swapon, swapoff, mkswap. Jeśli nie masz możliwości przepartycjonowania dysku to poczytaj o swapd.
pytajnik22

Dodać pamięć SWAP umiem, ale z tego co napisałeś już mniej rozumiem.

Mógłby ktoś podać najlepiej po Polsku jakiś poradnik lub napisać po kolei co trzeba zrobić?
Awatar użytkownika
ryba84
Beginner

Post autor: ryba84 »

Sprecyzuj dokładnie co oznacza "zwiększyć współczynnik". Jeśli masz na myśli to, żeby kernel wcześniej wyrzucał do swapa dane to od tego jest parametr vm.swappiness. Możesz sprawdzić ile masz przez

Kod: Zaznacz cały

cat /proc/sys/vm/swappiness
Wartość zawiera się w przedziale od 0 do 100. Im wyższa tym wcześniej kernel będzie zwalniał RAM im mniej tym bardziej będzie wykorzystywany RAM.
Jeśli chcesz zmienić tę wartość to możesz użyć

sysctl -w vm.swappiness=wartość
bądź

echo wartość > /proc/sys/vm/swappiness
Aby system zapamiętał taką wartość jaką sobie wybrałeś to dodaj

vm.swappiness = wartość
do /etc/sysctl.conf
pytajnik22

Chodzi mi o to, że mam trochę za mało ramu i chciałbym dostosować sobie większe użycie pamięci SWAP.

Jeżeli to jest to co podałeś to zmieniłem z 60 na 80, powinno pomóc?
Awatar użytkownika
lessmian2
Member

Post autor: lessmian2 »

pytajnik22 pisze:powinno pomóc ?
Nie, pewnie będzie gorzej. Na brak ramu, najlepszym wyjściem jest ... dokupienie ramu. Z resztą nawet nie napisałeś dokładnie po co to robisz, jakiej aplikacji brakuje pamięci itp.
Awatar użytkownika
ryba84
Beginner

Tak jak napisał lessmian2 raczej będzie gorzej. Zmniejszenie tego parametru przy małej ilości RAM pewnie lekko poprawi działanie systemu. U mnie jest on ustawiony na 10 na starym laptopie ze 192 MB RAM i da się używać całkiem przyzwoicie na nim Debiana. Właśnie nie napisałeś czemu chcesz z tym kombinować, ani nie podałeś żadnych informacji co do posiadanej pamięci. Przydałby się chociaż wynik polecenia

free -m
Pacek
Beginner

Post autor: Pacek »

Linux "zje" tyle RAM-u ile mu włożysz :) Jeżeli jest cały RAM zajęty a plik SWAP-u w niewielkim stopniu wykorzystywany, to znaczy, że system pracuje poprawnie i nic nie trzeba kombinować. Przyłączam się do opinii, że korzystanie ze SWAP jest najgorszym rozwiązaniem w przypadku braku pamięci. Jedynym rozwiązaniem jest tylko i wyłącznie dokupienie pamięci RAM. Ewentualnie jeżeli ktoś chce kombinować z dużym plikiem wymiany to najlepiej mieć dla niego osobny dysk.
Awatar użytkownika
ryba84
Beginner

Pacek pisze:... Ewentualnie jeżeli ktoś chce kombinować z dużym plikiem wymiany to najlepiej mieć dla niego osobny dysk.
Albo 2 w RAID0 ;)
Awatar użytkownika
lessmian2
Member

Post autor: lessmian2 »

ryba84 pisze:
pacek pisze: ... Ewentualnie jeżeli ktoś chce kombinować z dużym plikiem wymiany to najlepiej mieć dla niego osobny dysk.
Albo 2 w RAID0 Obrazek
Albo 4. A jeszcze lepiej jakiś storage klasy enterprise. Ale by był bajer ;)

O, albo mam inny pomysł - swap na ramdysku. Ha, jestem genialny :D
ODPOWIEDZ