Prawa dost

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
Skoczek

Prawa dostępu dla użytkownika

Post autor: Skoczek »

Witam wszystkich
Chciałem uruchomić klienta ,,Open Game Panel'' (www.opengamepanel.org) miałem następujący błąd:

Kod: Zaznacz cały

Could not create home/zdzisiu/ogpagent/steamc directory
Ustawiłem prawa dostępu na 777, zmieniłem właściciela katalogu (poleceniem chown) i nadal to samo, więc utworzyłem katalog steamc i jakoś poszło dalej, ale wyskoczył następny błąd:

Failed to create the /home/zdzisiu/ogpagent/startups directory - check permissions. Erno: Inappropriate ioctl for device
Nauczony poprzednim błędem utworzyłem katalog startups i znów poszło o krok dalej lecz wyskoczył inny błąd.

Open Game Panel - Agent started - v1.0 - port 12679 - PID 5465
Couldn't start OGP Agent: Cannot assign requested address at ./ogp_agent.pl line 325.
Widzę, że mam jakiś błąd z prawami użytkownika zdzisiu (hlds też nie chce na nim działać). Co więcej nawet Midnight Commander wyświetla błąd:

Cannot open master side of pty: Permission denied (13)
Próbowałem nadać uprawnienia roota poleceniem:

usermod -G root
ale nie przynosi żadnego rezultatu (nie próbowałem po tym restartować vpsa ale chyba nie jest to potrzebne).
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Post autor: Bastian »

Nie wiem jak to się uruchamia, ale wszystkie twoje problemy wyglądają jak brak uprawnień. Sprawdź jakie uprawnienia mają te pliki a następnie zmień na takie na, których można uruchomić. Jeśli jest to jakiś instalator to zapewne trzeba uruchamiać jako root, a dodawanie użytkownika do grupy root to nie jest najszczęśliwsze rozwiązanie.
MEXXIO

Post autor: MEXXIO »

A może coś takiego:

chown -R użytkownik ścieżka
Przykład:

chown -R zdzisiu /home/zdzisiu/ogpagent
ODPOWIEDZ