Witam.
Mam problem z przestawieniem karty dźwiękowej. Mam w komputerze dwie karty dźwiękowe, na płycie głównej (Intel ze sterownikiem AC97) oraz dodatkową, z której korzystam, Sound Blaster Audigy. Domyślnie ustawiona jest karta zintegrowana, nie mogę przestawić jej na Creativ, toteż dźwięk mi nie działa. Sterowniki są zainstalowane dla obu kart. Czy ktoś może mi pomóc?
[+] Dwie karty dźwi
Aby wyłączyć daną kartę należy dopisać nazwę jej modułu do pliku:
Jeśli chcesz więcej szczegółów przeszukaj forum.
Kod: Zaznacz cały
/etc/modprobe.d/alsa-base-blacklist.conf
W gnome zmieniam przez menu system>dźwięk. Jak to zrobić dla całego systemu nie wiem, nigdy tego nie potrzebowałem. Zmiana w gnome działa od czasu Ubuntu 7.04, od dłuższego czasu używam Sida. Co by nie było mam w systemie trzy karty: AC, ATI-HDMI, oraz zewnętrzną przyłączaną przez usb (bije blastery na głowę) - wybieram sobie tą, która jest mi w danej chwili potrzeba.
Przypomniało mi się, że w alsamixerze też jest wybór karty (bodajże F6 trzeba nacisnąć) - powinien zapamiętać dla całego systemu.
Przypomniało mi się, że w alsamixerze też jest wybór karty (bodajże F6 trzeba nacisnąć) - powinien zapamiętać dla całego systemu.
Kartę można przestawić korzystając z plików (pierwszy użytkownika, drugi globalny):
Wystarczy jeden.
Jeśli plików nie ma należy je utworzyć i wypełnić:
W miejsce CARD_NAME wstaw nazwę wybranej karty:
I na koniec reset alsy jako root:
~/.asoundrc
/etc/asound.conf
Jeśli plików nie ma należy je utworzyć i wypełnić:
pcm.!default {
type hw
card CARD_NAME
}
ctl.!default {
type hw
card CARD_NAME
}
cat /proc/asound/cards
alsa reload
Kolejność kart dźwiękowych definiujemy w pliku:
Za pomocą opcji index dodawanej do opcji sterownika.
Np.:
Karta, którą obsługuje moduł snd-emu10k1 będzie pierwszą (domyślną), a ta którą snd-hda intel drugą.
Oczywiście po dopisaniu najlepiej zrestartować komputer aby się sterowniki z właściwymi opcjami załadowały.
/etc/modprobe.d/alsa-base.conf
Za pomocą opcji index dodawanej do opcji sterownika.
Np.:
options snd-emu10k1 index=0
options snd-hda-intel index=1
Oczywiście po dopisaniu najlepiej zrestartować komputer aby się sterowniki z właściwymi opcjami załadowały.