Graficznie, na domowym serwerze, co zastosowa

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
wi3z

Szybka komunikacja, kopiowanie plików pomiędzy serwerem a klientem.

Post autor: wi3z »

Witam,
"buduję" w domu serwer, który będzie pobierał mi pliki z sieci.
Jak szybko pobierać z niego te pliki na swój komputer po czym usuwając je z serwera?
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
wi3z

Graficznie, na domowym serwerze, co zastosować?

Post autor: wi3z »

Witam
Jak już pisałem w kilku moich poprzednich postach, ,,buduję'' sobie w domu mały serwer, którego głównym zadaniem będzie pobieranie plików (słaby zasilacz, cicha praca) i ewentualnie testy związane z hostowaniem stron, jakieś skrypty itp.
Procesor 1GHz, RAM 256MB, 20GB HDD i zintegrowana karta graficzna. Co zainstalować na serwerze, aby używać taki program jak jDownloader (głównie), bądź inne jakieś boty gier. Czy kusić się na całe środowiska graficzne np. Gnome? Kiedyś korzystałem z niego właśnie na tym sprzęcie poprzez zdalną konfigurację, nie było nawet źle, ale przyda się coś lżejszego.
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Postaraj się o więcej pamięci.
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Post autor: Bastian »

Jeśli to ma być serwer, to odpuść sobie tryb graficzny, szczególnie przy takiej konfiguracji. Na takim sprzęcie z powodzeniem, uruchomisz lekki serwer www, i odpalisz konsolowe programy do ściągania. Jak szybko przesłać na lokalny komputer ? Najlepiej puścić przez crona (a jeszcze lepiej anacrona) skrypt, którzy zrzuci z wybranych katalogów zawartość.
Awatar użytkownika
cyryllo
Beginner

Post autor: cyryllo »

Polecam Ci instalację samby do tego modrapi oraz rtorrent + wtorrent
Aby dobrze Ci się zarządzało serwerem zainstaluj webmin-a
Awatar użytkownika
sector
Beginner

Post autor: sector »

Przy takim sprzęcie odpuść sobie tryb graficzny. Po co Ci to?
jDownlader działa z linii poleceń - http://jdownloader.org/knowledge/wiki/terminal/index Większość rzeczy i tak przecież będziesz robił przez SSH. Dokładnie tak jak napisał cyryllo. rTorrent + wTorrent z Apache2, samba + skrypty więcej do szczęścia nie potrzeba.
Awatar użytkownika
lolleq
Beginner

Post autor: lolleq »

Rtorrent lubi pamięć, z 256M może być słabo.
Awatar użytkownika
cyryllo
Beginner

Post autor: cyryllo »

256MB na rtorrent to za mało? Ja na terminalu mam 128MB i działa aż miło. 256MB powinno spokojnie wystarczyć.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

&quot pisze:Ja na terminalu mam 128MB i działa aż miło.
On chce pracować w trybie graficznym, a to zasadnicza różnica. W trybie tekstowym to i 64MB wystarczy.
Awatar użytkownika
lolleq
Beginner

Post autor: lolleq »

Wszystko zależy od ilości plików obsługiwanych przez rtorrent. Przy większej ilości (ponad 10) i wyższych prędkościach miałem problemy nawet na 512M RAM (proces potrafił po prostu umrzeć bez komunikatu). Teraz nawet przy obsłudze ponad 30 plików i łączu 8M wysyconym na 100% w obie strony nie ma najmniejszego problemu. Może ma to też związek z samym programem i jego bibliotekami, od czasu problemów wyszło sporo uaktualnień.
ODPOWIEDZ