Witam.
Zainstalowałem pakiet sun-java6-jre z repozytorium Debiana, sekcja ,,contrib'' na swoim Debianie Lenny. Zainstalowałem również Firefoksa bezpośrednio ze strony firefox.pl, konkretnie do katalogu /opt/firefox. Po instalacji Firefoksa i javy zrobiłem dowiązanie wtyczki javy do katalogu z przeglądarki firefox za pomocą polecenia:
Jednak po otwarciu jakiejkolwiek strony zawierającej javę aplikacja się nie uruchamia. Tak jakby javy nie było. Co robię źle, czy możecie jakoś mi pomoc? Dodam, że polecenie:
i sun-java5-jre - Sun Java(TM) Runtime Environment (JRE) 5.0
i sun-java6-bin - Sun Java(TM) Runtime Environment (JRE) 6 (
i sun-java6-jre - Sun Java(TM) Runtime Environment (JRE) 6 (
i sun-java6-plugin - The Java(TM) Plug-in, Java SE 6
i sun-java5-bin - Sun Java(TM) Runtime Environment (JRE) 5.0
Resztę aptitude pociągnie w zależnościach. Sprawdź też czy aby na pewno dobrze utworzyłeś dowiązanie.
Jednak po otwarciu jakiejkolwiek strony zawierającej javę aplikacja się nie uruchamia. Tak jakby javy nie było. Co robię źle, czy możecie jakoś mi pomoc?
Ja mam javę w: /opt zainstalowaną z pliku: jre-6u21-linux-i586.bin
Ale nie w tym rzecz, a mianowicie w ostatnich wersjach javy zauważyłem, że trzeba linkować inną bibliotekę, a mianowicie: libnpjp2.so
W: /opt/firefox/plugins mam dowiązanie do: /opt/jre1.6.0_21/lib/i386/libnpjp2.so
Nie mówię żebyś javę instalował w: /opt tylko poszukaj gdzie masz bibliotekę libnpjp2.so i spróbuj do niej zrobić dowiązanie w: /opt/firefox/plugins