[+] Ustawienie rozdzielczo

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
artekb2b

[+] Ustawienie rozdzielczości na telewizorze

Post autor: artekb2b »

Witam.
Ostatnio musiałem przeinstalować system, a zanim to nastąpiło zainstalowałem tymczasowo Kubuntu 8.10. Ku mojemu zdziwieniu, po podłączeniu telewizora przez svideo ustawiło mi rozdzielczość na telewizorz 1024x768 a na laptopie 1280x800 (czyli taka jakiej używam na co dzień), obraz zarówno na laptopie jak i telewizorze wyświetlał się prawidłowo, nic nie było ,,ucięte'' itp. Trochę mnie to zdziwiło i postanowiłem napisać tutaj, gdyż nie mogę znaleźć nigdzie odpowiedzi, jak osiągnąć taką rozdzielczość w innych środowiskach. W GNOME muszę ustawić na obydwu monitorach 1024x768. Obecnie korzystam z LXDE, jeżeli ustawię na laptopie 1280x800 a na telewizorze 1024x768 (bo taką mogę maksymalnie ustawić) to obraz na telewizorze jest niekompletny, np. nie widać paska zadań itd., znowu na laptopie zostaje pasek, tak że jak włączam przykładowo film na pełnym ekranie, to zostaje mi po prawej stronie ekranu pasek parę cm i widać pulpit, czyli muszę zarówno na telewizorze jak i laptopie ustawić 1024x768. Czy jest jakaś możliwość ustawienia rozdzielczości w LXDE tak jak to ma miejsce w KDE? Dodam, że mam Debiana Sid i nie mam pliku xorg.conf. Nie było go odkąd zainstalowałem system, skoro działa wszystko to nie kombinowałem nic w tym kierunku.
Proszę o pomoc, z góry dziękuję...
Awatar użytkownika
lee

Post autor: lee »

Witaj,
Zapoznaj się z programem xrandr
artekb2b

Racja, zawsze używałem:

Kod: Zaznacz cały

xrandr --auto
ale nie pomyślałem, że można ustawić jakieś parametry. Mam więc jeszcze pytanie, wydaję polecenie:

xrandr --output LVDS1 --mode 1280x800 --output VGA1 --mode 1680x1050 --right-of LVDS1
Jest prawie dobrze, z tym, że monitor z laptopa jest głównym ekranem, a telewizor dodatkowym, więc jak oglądam film na jednym, to na drugim nie.
Czy można zrobić aby tu i tu był sklonowany pulpit ale zachowane dwie różne rozdzielczości?
Awatar użytkownika
lee

Post autor: lee »

Spróbuj opcji:

--same-as
ustawiając dwie różne rozdzielczości dla poszczególnych wyświetlaczy ale głowy nie daję, że zadziała.
artekb2b

Wydaje mi się, że działa, z tym że ustawiając ten sam obraz na obu ekranach TV ma niekompletny obraz dlatego że:
laptop: 1280x800
TV: 1024x768
Także nie ma jak wyświetlić pełnego obrazu. Tak więc, musi chyba zostać tak, i tak nie jest źle, dziękuję za zainteresowanie problemem i pomoc.
bastard79

Post autor: bastard79 »

Mam ten sam problem pod gnome na Sidzie - brak xorg.conf - sterownik radeon
  1. Po podłączeniu po hdmi obraz się pojawia ale na telewizorze jest obcięty z każdej strony, na laptopie 1366x768 na tv niby pełny hd 1920x1080
  2. Brak opcji klonowania w graficznych narzędziach do obsługi monitora.
Kiedyś podpinałem jakieś stare Ubuntu po s-video i tam były już opcje do klonowania itp. więc teraz nie wiem czy w Debianie nie ma, czy ja nie mam jakiegoś pakietu.

Zaraz pobawię się programem xrand, ale wolałbym żeby to działało od razu, przecież to wstyd jak ktoś przyjdzie i próbuję uruchomić film i nie dość, że trzeba wpisywać polecenie z mnóstwem parametrów to jeszcze na koniec i tak obraz obcięty.
artekb2b

Zrób tak, podłącz telewizor do komputera wydającj polecenie:

xrandr --auto
Później jak wejdziesz w ustawienia monitorów to powinna być opcja sklonuj. A odnośnie wydawania poleceń, cóż... To nie Windows, zawsze można przecież utworzyć sobie nowy aktywator na pulpicie, czy jakimś pasku i wystarczy tylko klik myszką.

Aha, i skoro masz na telewizorze ucięty pasek, to oznacza, że po sklonowaniu obrazu, rozdzielczość zmieni się na mniejszą albo coś w tym stylu, tak aby dopasować wszystkie ,,granice ekranu'' na obu monitorach.
bastard79

artekb2b pisze: Aha, i skoro masz na telewizorze ucięty pasek, to oznacza, że po sklonowaniu obrazu, rozdzielczość zmieni się na mniejszą albo coś w tym stylu, tak aby dopasować wszystkie ,,granice ekranu'' na obu monitorach.

No właśnie, jak lubiłem Debiana to takie rzeczy mnie bolą, nawet w Windows XP 10 lat temu ten temat był lepiej rozwiązany.

Teraz mam dwa wyjścia, albo kiepska rozdzielczość na telewizorze, albo dobra ale z uciętymi krawędziami tylko, że totem nie ma możliwości odtwarzania filmów na innym monitorze. I pojawia się kolejny problem, instalować mplayera albo vlc a potem pewnie pojawi się kolejny problem.

Do konsoli nie mam uprzedzeń, ale wydaje mi się, że takie rzeczy powinny być już dawno rozwiązane i zastanawia mnie czy winnym jest sam Debian, czy tez stary xorg w Sidzie.
artekb2b

Na Windows XP mam tak samo, muszę zmienić rozdzielczość na mniejszą, z tym, że w moim przypadku na laptopie. Według mnie to problem leży w tym, że oba monitory mają różne rozdzielczości.
bastard79

Przyznam że ostatnio z Windows XP działałem na telewizorze z tradycyjnym kineskopem (crt) gdzie maksymalna rozdziałka była 800x600 a w komputerze 1280x1024 więc może dlatego nie widziałem różnicy chociaż obraz na telewizorze był mniej więcej identyczny z tym co na komputerze, no ale teraz jak testuję też pod Windows7 no to już działa poprawnie, na laptopie mam 1366x768 a w telewizorze pełna rozdzielczość 1920x1080 i nic nie ucina, nic nie rozciąga.
ODPOWIEDZ