Wyższo

Wszystko Off Topic
ms-trex
Beginner

Wyższość samby nad udostępnianiem plików na hasło w Windows XP

Post autor: ms-trex »

Witam.
Czy są jakieś plusy wdrażania samby w środowisku grupy roboczej (nie w domenie)? Co więcej może samba zaoferować ponad to co zwykły Windows XP professional. w którym przecież też można udostępniać katalogi na hasło?
Awatar użytkownika
xmaster
Junior Member

Post autor: xmaster »

W zasadzie to nic, bo Samba jest de facto forkiem Windowsowego udostępniania plików w Linuksie.
Awatar użytkownika
grzesiek
Junior Member

Post autor: grzesiek »

Uuuu panie - może dać bardzo dużo.

Zakładając, że zasoby znajdują się na "prawdziwym" serwerze możesz:
[INDENT]- archiwizować znajdujące się tam dane w nocy, gdy wszyscy śpią - stacja z XP będzie wyłączona
- dostać się do plików z poza firmy, np. przez sftp
- oddzielić dane od sprzętu[/INDENT]
Ogólnie rzecz biorąc dla mnie najważniejsze jest to, że pracując na dysku sieciowym mam wszędzie dostęp do swoich danych (po robocie niestety ;) ) oraz dla stacji roboczych ma scentralizowane robienie kopii zapasowych i zautomatyzowany w jednym miejscu. Wadą centralizacji jest to iż kopia znajduje się w tym samym pomieszczeniu co oryginał. Niemniej jednak, w moim przypadku jest ważniejsze, że nie muszę chodzić po ludziach coś tam poprawiając itp. dane zapisują na moim serwerze.
ms-trex
Beginner

Uuuu panie - może dać bardzo dużo.
Zatem proszę o więcej.
Zakładając, że zasoby znajdują się na "prawdziwym" serwerze możesz:
- archiwizować znajdujące się tam dane w nocy, gdy wszyscy śpią - stacja z XP będzie wyłączona
Co mam rozumieć przez "prawdziwy" serwer.
Ale jakie dane? Masz na myśli profile mobilne?
dostać się do plików z poza firmy, np. przez sftp
To akurat dla mnie nie potrzebne, noszę przy sobie swoje dane.
oddzielić dane od sprzętu
Nie rozumiem.

Ale jakie features mogłaby mi dać samba czego nie da mi zwykły xp w grupie roboczej, jeśli chodzi o udostępnianie plików/katalogów. Kontroler WINS nie jest mi potrzebny bo dostęp do zasobów idzie po ip a nie po otoczeniach sieciowych.
Ister
Junior Member

Post autor: Ister »

Pytanie jest w ogóle źle zadane.
Samba służy do tego, żeby na Linuksie dało się stosować protokół windowsowego udostępniania plików. Więc sprowadza się do tego - co jest lepsze Windows, czy Linux...
ms-trex
Beginner

Samba służy do tego, żeby na Linuksie dało się stosować protokół windowsowego udostępniania plików.
No niby tak, ale zapewne samba już dawno przestała być tylko implementacją protokołów windowsowych w linuksie i chyba oferuje dużo więcej w tej dziedzinie, zatem chciałem się dowiedzieć co takiego.
Awatar użytkownika
grzesiek
Junior Member

Post autor: grzesiek »

No to masz swoje features: http://www.samba.org/samba/history/
Pacek
Beginner

Post autor: Pacek »

Ja bym wymienił dwie podstawowe różnice:
1. Windows XP Professional może udostępnić zasób sieciowy dla maksymalnie 10 użytkowników/połączeń w Windows XP Home dla 5. Samba nie ma takiego limitu.
2. Windows XP wymaga zakupu licencji a Samba jest na licencji publicznej GPL.
Wybór należy do Ciebie. Zdecyduj co Tobie bardziej odpowiada. Co do kopii zapasowych to Windows XP też ma mechanizm kopii zapasowych.
Awatar użytkownika
michnik
Beginner

Post autor: michnik »

Ja ze swoich doświadczeń z wdrożeń SAMBY w róznych środowiskach Windowsowych dodam tylko jedno:
otoczenie sieciowe pod kontrolą SAMBY działa szybciej, stabilniej i przewidywalniej.
ms-trex
Beginner

A mam jeszcze takie pytanie, zakładając że sytuacja dzieje się w środowisku nie domenowym. Czy można tak zrobić aby dostęp do udostępnianych zasobów w sambie był możliwy jeśli na stacjach klienckich z Windows XP jest ustawiana okresowa zmiana haseł? Wydaje mi się, że nie, bo jak zmienię hasło na kliencie to tracę dostęp do zasobów, ale może się mylę?
ODPOWIEDZ