Sam nie wiem, czy jest to możliwe do wykonania. Ale może ktoś na forum już borykał się z tym problemem.
Mam w domu serwer na którym zainstalowałem Samba i chcę udostępniać pliki. Pliki z różnych katalogów, z różnymi uprawnieniami, od różnych użytkowników.
Jest to po prostu serwer LAMP i tylko ja w sieci lokalnej mam do niego dostęp.
Marzy mi się samba z dostępem do kilku katalogów (lub ogólnie do całego /) z pełnymi prawami dostępu.
Czyli abym nie musiał przelogowywać się na innego uzytkownika systemu, a żeby samba rozpoznawała w jakim katalogu jestem i jakie powinienem mieć uprawnienia.
Mogę dać sobie pełne prawa root, ale problematyczne jest, że jak stworze jakiś plik w /home/blueman/ to plik ten ma prawa root:root, a powiniem mieć prawa blueman:blueman
Chciałbym więc mieć pełne prawa roota wszędzie, ale tworzone nowe pliki miałby uprawnienia katalogu w którym zostały utworzone Jest to do wykonania?
Samba - konfiguracja wieloużytkownikowa
Bo tworzy Ci pliki z takimi uprawnieniami z jakimi jesteś zalogowany. Ale możesz przecież wymusić użytkownika/grupę w konkretnym katalogu.
Służy do tego:
Co do użytkownika to nie jestem przekonany ale do grupy tak (sam z tego korzystam).
Więc generalnie tworzysz z konfiguracji zasobu
Coś takiego i powinno dlatego katalogu wymuszać uprawnienia jakiejś grupy i jakiegoś użytkownika.
Służy do tego:
Kod: Zaznacz cały
force group
force user
Więc generalnie tworzysz z konfiguracji zasobu
[cos]
path = /home/cisbrowseable = yes
writable = yes
create mode = 0770
directory mode = 0770
force group = jakaś
force user = jakiś
BlueMan: Jak najbardziej da się to zrobić. stepek to opisał. Opcja:
jak najbardziej działa.
Jako ciekawostkę napiszę, iż w sekcji [homes] używam jej w ten sposób:
Gdzie %S zamieniane jest na nazwę użytkownika, który logował się do udziału.
force user = jakiś_[b]użytkownik[/b]
Jako ciekawostkę napiszę, iż w sekcji [homes] używam jej w ten sposób:
force user = %S
valid user = %S