[+] Widows7 i Virtualbox (Debian) - instalacja GRUB-a

Pomoc dotycząca instalacji systemu
xo83

[+] Widows7 i Virtualbox (Debian) - instalacja GRUB-a

Post autor: xo83 »

Witam.
Panie i panowie mam problem z zainstalowaniem Debiana na wirtualnej maszynie.
Na laptopie mam Windowsa7 i dysk twardy, który jest podzielony na 3 partycje.
Na pierwszej partycji mam Windows7, na drugiej partycji na wirtualnej maszynie instalowałem Debiana, którego w zasadzie zainstalowałem, ale bez GRUB-a ponieważ w opisie instalacji jest napisane:
Teraz instalator zapyta się Ciebie o miejsce instalacji programu rozruchowego grub. Jeśli Debian jest Twoim jedynym systemem operacyjnym, to bez wahania możesz pozwolić mu na zainstalowanie gruba w głównym rekordzie startowym dysku (MBR). Tak samo możesz zrobić, jeśli instalator dobrze wykrył Twoje wszystkie systemy, ponieważ potem przez gruba będziesz mógł je uruchamiać.

Jeśli natomiast nie chcesz instalować gruba w głównym rekordzie startowym, możesz np. zainstalować go na dyskietce. W tym celu przy pytaniu o to czy zainstalować gruba w głównym rekordzie, odpowiadamy ,,nie'' i potem wpisujesz miejsce gdzie ma być zainstalowany grub, dla dyskietki jest to: (...)
Miejsce gdzie chciałem zainstalować GRUB-a to /dev/hd2, czyli druga partycja mojego dysku. Niestety GRUB nie chciał się zainstalować ponieważ wyskoczył komunikat, którego nie pamiętam bo instalowałem go wczoraj w nocy. Jako, że nie mogłem zainstalować GRUB-a pominąłem jego instalację i system nie chce się uruchomić. Mam tylko czarny ekran z niemigającym kursorem.
Jeżeli jesteście w stanie to proszę o łopatologiczną pomoc.

Edycja:
Instaluję jeszcze raz Debiana, jestem w punkcie instalacji GRUB-a.
Co jeszcze: Nie tworzyłem partycji wymiany SWAP oraz partycji /mnt/ ponieważ RAM'u w zupełnosci mi wystarczy a i nie będe zostawiał dodatkowej /mnt/ ponieważ tworze partycje tylko te które będe wykorzystywal. Z opisu instalacji nie wiele jest opisane o partycji /mnt/ ale wynika z niego, że nie jest konieczne tworzenie tej partycji.
Awatar użytkownika
lun
Beginner

Post autor: lun »

Tak szczerze mówiąc to Twój post jest lekko chaotyczny i średnio zrozumiały :)
Jeśli masz zainstalowanego VitrualBoxa i to właśnie na wirtualnej maszynie instalujesz Debiana, to co ma to wspólnego z partycjonowaniem twojego fizycznego dysku na laptopie?
Chyba że coś źle zrozumiałem i sytuacja przedstawia się inaczej?

Jeśli tworzysz wirtualną maszynę w VirtualBoxie, to tworzysz do niej również wirtualny dysk twardy który jest plikiem. Zmiany, partycjonowanie i wszystkie operacje robione na tym właśnie wirtualnym dysku twardym nie mają swojego odzwierciedlenia w fizycznym dysku twardym. Więc, jeśli na wirtualnej maszynie (na wirtualnym dysku twardym) zainstalowałbyś GRUB-a to dotyczyłby on tylko tej jednej wirtualnej maszyny.

Chyba, że sprawa wygląda tak, że masz na wirtualnej maszynie partycjonowanie dysku na 3 partycje i na jednej z tych partycji siedzi sobie Windows7, a na drugiej władowałeś Debiana (ale z twojego postu jasno to nie wynika, więc nie wiem jaka jest rzeczywistość).
xo83

Wiem, że troszkę chaotycznie piszę, ale muszę się przyznać, że w realu też trochę taki jestem.

Fizyczny dysk twardy jest podzielony na 3 partycje.
Na 1 C: mam zainstalowanego Windows7 na 2 D: pod wirtualną maszyną instaluję Debiana i 3 E: należy do Windows7 na jakieś tam pliki z tego systemy. Partycja 2 D: dla maszyny wirtualnej jest podzielona tak:
[INDENT]/boot/ - partycja boot
/ - partycja root (główna)
/home/ [/INDENT]
Ale w opisie instalacji tak: "Jeśli Debian jest Twoim jedynym systemem operacyjnym, to bez wahania możesz pozwolić mu na zainstalowanie gruba w głównym rekordzie startowym dysku (MBR)"

Jak jest w opisie na Wikipedii:
MBR znajduje się na pierwszej ścieżce, w pierwszym cylindrze, w pierwszym sektorze dysku (CHS – 0, 0, 1).
Więc mimo, że to idzie przez maszynę wirtualną to nie chciałbym nadpisać sobie głównego sektora rozruchowego, przez co mógłby nie uruchomić mi się Windows7.
Awatar użytkownika
lun
Beginner

Ok, nie masz się czego bać.
Rozumiem że na drugiej partycji czyli dysku D: masz zainstalowaną aplikację VirtualBox.
Tak jak napisałem, tworząc sobie maszynę wirtualną musisz dla niej stworzyć również wirtualny dysk twardy (na pewno to robiłeś wybierając opcję Nowa). To na tym właśnie wirtualnym dysku twardym nadpiszesz MBR, a nie na fizycznym dysku twardym.
Dla pewności wejdź sobie w VirtualBoxie w menadżer nośników wirtualnych i tam w zakładce dyski twarde powinieneś mieć wyszczególnione wirtualne dyski twarde.
W głównym oknie VBoxa, zaznacz tą maszynę wirtualną i wybierz z boku zakładkę szczegóły. W szczegółach odnajdź nośniki. W polu Kontrolej SATA Port SATA 0: powinieneś mieć podany wirtualny dysk twardy używany przez tą maszynę wirtualną.

To apropo maszyn wirtualnych, co do samego Debiana i nadpisywania MBR to czy to będzie maszyna wirtualna czy maszyna fizyczna, aby po instalacji Debian był w stanie się uruchomić - musisz zastąpić program rozruchowy (bootloader) instalowany przez Windows na ten instalowany przez Debiana (czyli w tym wypadku GRUB). Inaczej program rozruchowy Windowsa nie będzie wstanie stwierdzić że poza Windowsem jest jeszcze jakiś inny system operacyjny który można by uruchomić. Za to GRUB będzie w stanie uruchomić zarówno Windowsa jak i Debiana.
xo83

Zainstalowałem GRUB-a i system się uruchomił, ale teraz mam kolejny problem.
Według opisu:
Dodawanie płyt do repozytorium
Teraz wsadzasz jeszcze raz płytkę instalacyjną Debiana do CD-Romu i wydajesz polecenie:

Kod: Zaznacz cały

apt-cdrom add
Kiedy wpisuje polecenie pojawia się komunikat:

Kod: Zaznacz cały

E: Failed to mount cdrom
Partycja E: to partycja Windowsa jak pisałem wyżej, natomiast obraz Debiana zamontowany jest wirtualnie w nośniku pamięci H:.

Jak to obejść?

P.S. GRUB został zainstalowany na dysku hd0, sektor rozruchowy MBR jest chyba tylko jeden, więc GRUB go nadpisał.
robero
Beginner

Post autor: robero »

xo83 a po co Ci płyta z repozytoriami? Odradzam. W dziale dla początkujących masz podaną listę repozytoriów dla danego systemu. W ogóle nie rozumiesz co to jest.
xo83 pisze: P.S. GRUB został zainstalowany na dysku hd0, sektor rozruchowy MBR jest chyba tylko jeden, więc GRUB go nadpisał.
I jak włączyłeś komputer to nie było do wyboru Windowsa?
xo83

robero pisze:xo83 a po co Ci płyta z repozytoriami? Odradzam. W dziale dla początkujących masz podaną listę repozytoriów dla danego systemu. W ogóle nie rozumiesz co to jest.
Kieruję się instrukcją według Poradnika instalacji Debiana.
Tak przyznam się, jeszcze nie wiem. Trochę się pospieszyłem...
robero pisze:I jak włączyłeś komputer to nie było do wyboru Windowsa?
Jeszcze nie restartowałem Windowsa.
robero
Beginner

Nie wiem cóż za poradnik masz ale jeśli chodzi o repozytoria to:
http://debian.linux.pl/threads/1408-Wpi ... #post10079
Wybierz dla swojej wersji systemu.
Awatar użytkownika
lun
Beginner

I jak włączyłeś komputer to nie było do wyboru Windowsa?
robero troszkę wprowadzasz w błąd kolegę. Po co ma restartować Windowsa, skoro Debiana zainstalował na wirtualnej maszynie? Trzeba zrozumieć fakt że maszyna wirtualna ma niewiele (przynajmniej w tym przypadku) wspólnego z fizyczną maszyną na której jest zainstalowana. System gospodarza nie jest dotykany zmianami na systemie wirtualnym gościa.
robero
Beginner

Dzięki lun za sprostowanie. Niepotrzebnie dodałem to zdanie o Grubie. Nigdy nie miałem nic na maszynie wirtualnej i nie znam tematu.
ODPOWIEDZ