Bazę chcę importować w phpmyadmin na serwerze LAMP na Debianie Lenny.
Utworzyłam w phpmyadminie nową bazę o nazwie baza111 i chcę do niej importować dane z pliku baza111.sql.gz, który ma ponad 91 MB.
PhpMyAdmin nie chce importować danych z pliku ze względu na zbyt duży rozmiar.
PhpMyAdmin standardowo importuje z plików do 2 MB.
Ta potrzeba importowania bazy wynika z przenoszenia strony www zawierającej bazę MySQL ze starej Fedory właśnie na Debiana Lenny.
Na Fedorze zrobiłam zrzut[/b]eksport[/n] bazy do pliku baza111.sql.gz i przerzuciłam plik na Debiana.
W pomocy do phpmyadmina przeczytałam, że dużą bazę można importować z poziomu mysqla.
Nie jestem pewna, jakie wydać polecenia w mysqlu, jak wejść do mysqla, jak określić, do której bazy importować dane z pliku i czy trzeba jeszcze coś ustawić w jakichś plikach konfiguracyjnych przed importowaniem z poziomu mysqla.
Pod phpmyadminem, na tym Debianie Lenny, mam jeszcze kilka innych baz MySQL i obawiam się aby dane wgrały się do właściwej bazy.
Nie jestem pewna, czy do mysqla wchodzę tak:
Kod: Zaznacz cały
mysql -u root -p
Kod: Zaznacz cały
source filename.sql
Moje doświadczenie w zakresie importu większych baz MySQL to BigDump ale wtedy importowałam bazę 8MB i technika polega na dzieleniu bazy na kawałki.
Teraz mam bazę ponad 91MB i BigDumpem byłoby raczej trudno.
Bardzo proszę o poradę - podpowiedź techniki i konkretne polecenie z poziomu mysqla, żeby wgrało do dobrej bazy.