Serwer dns, zmienne ip, parkowanie domeny

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
bismak

Serwer dns, zmienne ip, parkowanie domeny

Post autor: bismak »

Witam.
Jako początkujący użytkownik Debiana zadam kilka pytań weteranom.

Mam zmienne IP (neostrada, uruchomiłem sobie serwer www. Wystawiłem go na świat przez port 80. Z zewnątrz jest do niego dostęp przez adres IP, ale mam swoją domenę i chciałbym żeby po wpisaniu adresu domeny przechodziło na mój serwer.
  1. Czy to się nazywa parkowanie domeny na serwerze, bo przekierowanie domeny na serwer nic nie daje?
  2. Czy jak uruchomię serwer do gry CS to konieczne będzie używanie serwisu no-ip.com? Czy wystarczy zaparkowana domena?
  3. Ilu graczy online wytrzyma łącze 1Mb/s, procesor 2.0, 1Gb ram?
  4. Poproszę o jakieś linki do pewnych poradników na temat parkowania domeny.
Z góry dziękuję za pomoc. Jak coś nie będę wiedział to będę pytał na bieżąco.
Awatar użytkownika
turox

Post autor: turox »

Zakładasz sobie konto w no-ip.com albo w dyndsn.com, u rejestratora domeny ustawiasz serwery nazw na serwery no-ip.com. Następnie u siebie na serwerze instalujesz skrypcik który wykrywa zmianę ip, i w tym momencie powiadamia no-ip.com że ma ustawić nowy adres ip na twoją domenę. Niektóre routery, np tp-link mają wbudowaną obsługę tych usług, i nic nie trzeba instalować, wystarczy tylko podać nazwę konta i hasło do serwisu.
marteen
Beginner

Post autor: marteen »

Ja to robiłem tak. Dla dynamicznego IP miałem konto w dyndns. Natomiast w konfiguracji DNS miałem wpisany rekord IN CNAME z domeny. Tak że odwołanie www poprzez domenę kierowało na serwer z dynamicznym IP.
ODPOWIEDZ