Kopia danych z Fat32 trzymana na ext3 - jest sens?
Kopia danych z Fat32 trzymana na ext3 - jest sens?
Kupiłem sobie nowy dysk twardy (Maxtor - 80GB) i teraz mam w sumie 120GB (mam jeszcze Samsunga 40GB). Planuję sobie rozkład partycji na tych dyskach i chcę na Samsungu trzymać zdjęcia na FAT32, aby mieć dostęp do nich z windowsa i robić kopię zapasową tych zdjęć na Maxtora na partycję ext3, aby z windowsa nie była widoczna, no i nie fragmentuje się tak jak to robi FAT32. I tu moje pytanie, czy takie coś ma sens?
Myślałem też o robieniu tej kopii za pomocą rsnapshot, ale te zdjęcia trafiają tam w różnych odstępach czasu, raz częściej, raz rzadziej - są 3 miesięczne przerwy, ale są i 2 dniowe. Kopiowanie tych zdjęć ręcznie na partycję z kopią zapasową jest męczące, bo jest to ok. 5 GB. Dlatego tu moje drugie pytanie: jak radzicie robić tą kopię - rsnapshot z odpowiednimi ustawieniami, czy innym narzędziem?
Nigdy nie używałem rsnapshot, bo nie miałem odpowiedniej ilości miejsca na dysku, więc tu pojawia się moje trzecie pytanie ile średnio więcej miejsca trzeba przeznaczyć na kopię zapasową?
Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi.
Myślałem też o robieniu tej kopii za pomocą rsnapshot, ale te zdjęcia trafiają tam w różnych odstępach czasu, raz częściej, raz rzadziej - są 3 miesięczne przerwy, ale są i 2 dniowe. Kopiowanie tych zdjęć ręcznie na partycję z kopią zapasową jest męczące, bo jest to ok. 5 GB. Dlatego tu moje drugie pytanie: jak radzicie robić tą kopię - rsnapshot z odpowiednimi ustawieniami, czy innym narzędziem?
Nigdy nie używałem rsnapshot, bo nie miałem odpowiedniej ilości miejsca na dysku, więc tu pojawia się moje trzecie pytanie ile średnio więcej miejsca trzeba przeznaczyć na kopię zapasową?
Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi.
Kod: Zaznacz cały
rsync
Co do braku możliwości odczytu ext2/ext3 pod windowsem to zobacz www.fs-driver.org
Wiem, że jest to możliwe, ale właśnie odpowiada mi to, że widows (domyślnie) nie widzi ext2/ext3jaSS pisze:Co do braku możliwości odczytu ext2/ext3 pod windowsem to zobacz http://www.fs-driver.org
Ja z kolei nie mogę w linuksie otworzyć partycji z Fat32. Niby widzi taki wolumin, ale jak próbuje go otworzyć dostaje komunikat:
Co z tym fantem zrobić?Nie można zamontować wybranego woluminu
libhal-storage.c 1401 : info: called libhal_free_dbus_error but dbuserror was not set.
process 8191: applications must not close shared connections - see dbus_connection_close() docs. this is a bug in the application.
błąd: urządzenie /dev/sda1 nie jest przenośne
błąd: nie można uruchomić pmount
mlyczek pisze:pokaż /etc/fstab
# /etc/fstab: static file system information.
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
proc /proc proc defaults 0 0
/dev/sda2 / ext3 defaults,errors=remount-ro 0 1
/dev/sda5 none swap sw 0 0
/dev/hda /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto 0 0
/dev/fd0 /media/floppy0 auto rw,user,noauto 0 0
Dodaj tam linijkę: i teraz wpisz nie wiem, może to pomoże. Nigdy nie miałem problemów z montowaniem fat32.
/dev/sda1 /mnt/sda1 vfat rw,user,noauto 0 0
mount /dev/sda1
niestety nie pomogło, pojawia się:
Próbowałem też zmienić linijkę z /dev/sda5 bo to jest ta partycja z Fat32. Rezultat był identyczny.
debian:/home/spider# mount /dev/sda1
mount: mount point /mnt/sda1 does not exist
Stworzyłem folder /mnt/sda1, dopisałem linijkę:
Po wpisaniu:/dev/sda1 /mnt/sda1 vfat rw,user,noauto 0 0
pojawia się:mount /dev/sda1
:-/ Co dalej?mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/sda1,
missing codepage or other error
In some cases useful info is found in syslog - try
dmesg | tail or so