Windows XP na innej partycji niż "C"
-
- Beginner
Windows XP na innej partycji niż "C"
Cześć.
Chciałbym zainstalować Windowsa XP na partycji "D", tylko chciałbym, żeby jak będę później instalować jakieś programy to żeby domyślnie one chciały się instalować na "C" i nie wiem czy tak będzie od razu po instalacji systemu na "D" czy muszę jakieś zabiegi zrobić, żeby instalatory programów myślały, że Windows do którego zawsze chcą się instalować jest na "C"?
To komputer dla znajomej, która jak coś instaluje to się boi cokolwiek zmieniać podczas instalacji więc wszystko leci na "C" i zapycha partycje a teraz jak będę system robił to muszę wszystko zgrywać a chciałbym, żeby XP miał swoją partycję.
Czy ktoś już tak może kombinował ?
Chciałbym zainstalować Windowsa XP na partycji "D", tylko chciałbym, żeby jak będę później instalować jakieś programy to żeby domyślnie one chciały się instalować na "C" i nie wiem czy tak będzie od razu po instalacji systemu na "D" czy muszę jakieś zabiegi zrobić, żeby instalatory programów myślały, że Windows do którego zawsze chcą się instalować jest na "C"?
To komputer dla znajomej, która jak coś instaluje to się boi cokolwiek zmieniać podczas instalacji więc wszystko leci na "C" i zapycha partycje a teraz jak będę system robił to muszę wszystko zgrywać a chciałbym, żeby XP miał swoją partycję.
Czy ktoś już tak może kombinował ?
Piotrus Pan, nie ma takiego pojęcia ja partycja C lub D. Musisz to bardziej uściślić.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Partycja_(informatyka)
Musisz określić jak chcesz podzielić dysk.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Partycja_(informatyka)
Musisz określić jak chcesz podzielić dysk.
-
- Beginner
http://pl.wikipedia.org/wiki/Partycja_%28informatyka%29
"W systemach z rodziny Windows standardowym schematem partycjonowania jest stworzenie pojedynczej partycji będącej dyskiem C:"
Ogólnie to gdzie się domyślnie instalują programy określa zmienna środowiskowa Po instalacji systemu na dysku "D" z "automatu" dostanie wartość tak więc będziesz musiał poszperać w googlach jak wartość tej zmiennej środowiskowej zmienić.
Edycja tej zmiennej może być ryzykowna! Już lepiej samemu podczas instalacji programu zmieniać literkę dysku.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zmienna_%C5%9Brodowiskowa
Kod: Zaznacz cały
%PROGRAMFILES%
Kod: Zaznacz cały
D:\Program Files\
Edycja tej zmiennej może być ryzykowna! Już lepiej samemu podczas instalacji programu zmieniać literkę dysku.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zmienna_%C5%9Brodowiskowa
Jeśli partycja będzie pierwsza na dysku to windows przyjmie jako C . Jako 2 partycja to jako D itp. Najlepiej windows sadzać na pierwszej partycji pierwszego dysku, co nie znaczy, że nie może być inaczej. W takim przypadku mamy piękne C ....
Zawsze można też w menagerze woluminów pozmieniać nazwy dysków
Zawsze można też w menagerze woluminów pozmieniać nazwy dysków
Piotrus Pan, aleś sobie wybrał cytat z tego tekstu, a to co istotne pominąłeś.
Właściwie Yampress, Ci napisał o co chodzi,
- typ partycji – określa typ partycji podstawowej lub oznacza partycję jako rozszerzoną.
-
- Beginner
Testowałeś może to rozwiązanie bo jak już ten komputer zrobię to nie będę miał do niego dostępu przez dłuższy czas i nie będzie miał kto w razie czego tego naprawić.Czubi pisze:Musisz dokonać małej modyfikacji w rejestrze. W tym celu uruchom regedit, następnie przejdź do klucza HKEY_LOCAL_MACHINE/SOFTWARE/Microsoft/Windows/CurrentVersion/ProgramFilesDir i tu zmień ścieżkę dostępu według własnych upodobań.
Chcę zrobić na drugiej partycji (tej umieszczonej fizycznie bliżej zewnętrznej części dysku), ponieważ domyślne miejsce jest już mocno wykorzystane i czasami długo czyta stamtąd pliki systemowe.Yampress pisze: Jeśli partycja będzie pierwsza na dysku to windows przyjmie jako C . Jako 2 partycja to jako D itp. Najlepiej windows sadzać na pierwszej partycji pierwszego dysku, co nie znaczy, że nie może być inaczej. W takim przypadku mamy piękne C ....
Zawsze można też w menadżerze woluminów pozmieniać nazwy dysków
Yampress: a próbowałeś tego zabiegu? Wszystko się uruchamia później? Ja niestety nie byłem na tyle odważny żeby to zrobić. Czekam na informacje w tej sprawie, bo to że można to wiem a to czy po tym wszystko działa to osobna para kaloszyZawsze można też w managerze woluminów pozmieniać nazwy dysków
A skąd wiesz dokładnie gdzie jest zapisany plik na dysku i w którym miejscu struktury? Może też wiesz na którym talerzu? A co jak jest część pliku na jednym talerzu a część na drugim talerzu? Ta dyskusja nie powinna schodzić na tak niski (sprzętowo a nie merytorycznie) poziom. Problemem jest fragmentacja systemu plików i to ona jest główną (w 90% przypadków) przyczyną wolnego działania dysku. Pozostałe 10% to są przyczyny kontrolera - np. ustawiony nieprawidłowy tryb pracy kontrolera. Ja zresztą dawno odszedłem od podziału dysku na partycje (w omawianym przypadku Windowsa). Nic to nie daje, bo i tak jest to w obrębie tego samego fizycznego dysku. Jedyny plus to oddzielenie danych i możliwość ich przejrzystszego posortowania.Chcę zrobić na drugiej partycji (tej umieszczonej fizycznie bliżej zewnętrznej części dysku), ponieważ domyślne miejsce jest już mocno wykorzystane i czasami długo czyta stamtąd pliki systemowe.
Prawda jest moim zdaniem taka, w przypadku podobnych zmian w Windowsie, że dodatkowo należy wyłączyć możliwość wykonania działań typu: odzyskanie systemu. Inaczej wszelkie zmiany w rejestrze zostaną zresetowane lub będą dostępne tylko na czas jednej sesji." pisze:Musisz dokonać małej modyfikacji w rejestrze.