PC - wy

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
Shaken

PC - wyświetlacz, mała klawiatura, GRUB - wybór systemu

Post autor: Shaken »

Witam.
Stworzyłem sobie w domu ze starych części komputerowych domowy serwer, którego głównym zadaniem jest udostępnianie plików, dysku, drukarki, jakieś pobieranie z sieci plików. Chodziło mi również o naukę zdalnej administracji. Chciałbym jednak teraz spróbować zainstalować na tym komputerze dwa systemy - Linux Debian i Windows XP. Technicznie jest to możliwe, po zainstalowaniu Linuksa tworzony jest ekran GRUB-a gdzie wybieramy system.
No właśnie - tutaj jest problem - chodzi o to, że do mojego serwera jest podłączony tylko internet i zasilanie.

Moje pytanie odnosi się do budowy jakiegoś małego układu złożonego z trzech klawiszy: Strzałka w górę, Strzałka w dół, Enter, do tego jakiś mały wyświetlacz (np. z telefonu).

Kwestię budowy takiego urządzenia rozpocząłem już na elektroda.pl. Ale chciałbym poznać opinie ludzi związanych z Linuksem, czy będzie możliwość przekazania obrazu z GRUB-a na taki wyświetlacz?

Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam

PS. Przepraszam, jeżeli wybrałem zły dział - ale właśnie ten uznałem za najodpowiedniejszy.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Tak naprawdę to nie widzę sensu budowy takiego układu. Chyba, że ktoś się nudzi. Czarno biały monitor, klawiatura i najprostsza karta graficzna do zdobycia za grosze lub za pomoc w zrobieniu komuś porządków w szufladzie.

Dodane:
&quot pisze:Kwestię budowy takiego urządzenia rozpocząłem już na elektroda.pl.
Tak naprawdę, według mnie, to straciłeś kontrolę nad tym tematem napisanym na kilku forach. Przedstaw może jakiś schematyczny rysunek tego co chcesz osiągnąć. Czy masz już jakieś podzespoły:
&quot pisze:Moje pytanie odnosi się do budowy jakiegoś małego układu złożonego z trzech klawiszy: Strzałka w górę, Strzałka w dół, Enter, do tego jakiś mały wyświetlacz (np. z telefonu).
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Tak naprawdę to nie widzę sensu budowy takiego układu. Chyba, że ktoś się nudzi. Czarno biały monitor, klawiatura i najprostsza karta graficzna do zdobycia za grosze lub za pomoc w zrobieniu komuś porządków w szufladzie.

Dodane:
&quot pisze:Kwestię budowy takiego urządzenia rozpocząłem już na elektroda.pl.
Tak naprawdę, według mnie, to chyba straciłeś kontrolę nad tym tematem napisanym na kilku forach. Przedstaw może jakiś schematyczny rysunek tego co chcesz osiągnąć. Czy masz już jakieś podzespoły:
&quot pisze:Moje pytanie odnosi się do budowy jakiegoś małego układu złożonego z trzech klawiszy: Strzałka w górę, Strzałka w dół, Enter, do tego jakiś mały wyświetlacz (np. z telefonu).
Shaken

GRUB - dźwięk przy uruchomieniu i wybieraniu opcji.

Post autor: Shaken »

Witam,
czy jest jakaś możliwość, aby po pojawieniu się na ekranie GRUBa
systemowy głośnik wydał jakiś dźwięk, to samo przy wybieraniu/przełączaniu opcji?
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam

Nie straciłem żadnej kontroli,
szukam jednak ciągle jakiegoś prostszego rozwiązania. Budowa tego co opisałem jest trochę skomplikowana. Dlatego też pytam o możliwości wydawania dźwięku przez GRUBa co pozwoliłoby mi na użytkowanie go "w ciemno" - nie widząc co dzieje się na ekranie. Pierwszy dźwięk - oznaczałby, że GRUB się ukazał, każdy kolejny nastąpiłby po naciśnięciu strzałki w dół lub w górę - przez co wiedziałbym, że coś na ekranie "przeskoczyło". Wtedy mój pomysł z budową wyświetlacza okazałby się niepotrzebny.
ODPOWIEDZ