Witam.
Chciałbym zainstalować Debiana na serwerze korzystając z KVM, do którego mam dostęp. Załóżmy, że na serwerze aktualnie zainstalowany jest Debian, jeśli byłby to np. CentOS czy jest jakaś różnica? Szukałem w internecie informacji na ten temat ale nie znalazłem nic co objaśniłoby mi sposób postępowania w takiej sytuacji. Być może ktoś z Was ma doświadczenie z takimi instalacjami. Będę wdzięczny za wszelką pomoc.
Dziękuję.
Instalacja przy użyciu KVM
Pytasz jak zainstalować system za pomocą KVM, czy o różnice pomiędzy Debianem a CentOSem? Tak na marginesie: CentOS to darmowa wersja RED HAT-a.
Co do samego KVM-ema to zależy co on potrafi, ale uogólniając musisz mapować napęd CD poprzez KVM na maszynie, na której uruchamiasz system i instalujesz tak jakbyś siedział fizycznie przed maszyną.
Co do samego KVM-ema to zależy co on potrafi, ale uogólniając musisz mapować napęd CD poprzez KVM na maszynie, na której uruchamiasz system i instalujesz tak jakbyś siedział fizycznie przed maszyną.
Najprościej to podejść do tego serwera i lokalnie zrobić podstawową instalację z netinstall, uruchomić ssh i resztę zdalnie z dowolnego komputera.
Przy użyciu KVM (jeżeli ma taką funkcjonalność) to:
Przy użyciu KVM (jeżeli ma taką funkcjonalność) to:
- Do podłączonego napędu CD pod KVM wkładasz płytkę netinstall.
- Przekazujesz ten wirtualny CD do sesji podłączeniowej do serwera, na którym chcesz instalować.
- Restart serwera + start z CD.
- Po starcie maszyny reszta na ekranie do wyklikania.
KVM także obsługuje obrazy ISO płyt, więc można montować ISO i z niego startować.
Swego czasu bawiłem się Virtual Machine Manager, i tam właśnie była taka opcja.
Swego czasu bawiłem się Virtual Machine Manager, i tam właśnie była taka opcja.