Instalacja przy użyciu KVM

Pomoc dotycząca instalacji systemu
nowy12

Instalacja przy użyciu KVM

Post autor: nowy12 »

Witam.

Chciałbym zainstalować Debiana na serwerze korzystając z KVM, do którego mam dostęp. Załóżmy, że na serwerze aktualnie zainstalowany jest Debian, jeśli byłby to np. CentOS czy jest jakaś różnica? Szukałem w internecie informacji na ten temat ale nie znalazłem nic co objaśniłoby mi sposób postępowania w takiej sytuacji. Być może ktoś z Was ma doświadczenie z takimi instalacjami. Będę wdzięczny za wszelką pomoc.
Dziękuję.
Awatar użytkownika
michnik
Beginner

Post autor: michnik »

Pytasz jak zainstalować system za pomocą KVM, czy o różnice pomiędzy Debianem a CentOSem? Tak na marginesie: CentOS to darmowa wersja RED HAT-a.

Co do samego KVM-ema to zależy co on potrafi, ale uogólniając musisz mapować napęd CD poprzez KVM na maszynie, na której uruchamiasz system i instalujesz tak jakbyś siedział fizycznie przed maszyną.
nowy12

Chodzi mi o instalację (reinstalację) systemu na serwerze a dokładnie o jak zrobić to zdalnie w najprostszy i najpewniejszy sposób.
neptunek

Post autor: neptunek »

Najprościej to podejść do tego serwera i lokalnie zrobić podstawową instalację z netinstall, uruchomić ssh i resztę zdalnie z dowolnego komputera.

Przy użyciu KVM (jeżeli ma taką funkcjonalność) to:
  1. Do podłączonego napędu CD pod KVM wkładasz płytkę netinstall.
  2. Przekazujesz ten wirtualny CD do sesji podłączeniowej do serwera, na którym chcesz instalować.
  3. Restart serwera + start z CD.
  4. Po starcie maszyny reszta na ekranie do wyklikania.
PS. Powyższe stosuje się do dowolnego systemu operacyjnego i działa ;)
nowy12

Witam.

Gdybym miał fizyczny dostęp do maszyny nie było by problemu. Chodzi o to, że nie mam... Zastanawiałem się właśnie, czy jest możliwość instalacji systemu nie mając fizycznego dostępu do serwera?
krazy

Post autor: krazy »

KVM także obsługuje obrazy ISO płyt, więc można montować ISO i z niego startować.
Swego czasu bawiłem się Virtual Machine Manager, i tam właśnie była taka opcja.
ODPOWIEDZ