To mój pierwszy wpis na tym forum, przepraszam jeśli wybrałem zły dział lu8b nie zauważyłem, że kiedyś był już taki wątek.
Sprawa polega na tym, że chcę uruchomić w domu mały serwer oparty na Debianie (dostęp przez ssh z zewnątrz + hosting plików). Komputer chcę złożyć sam od początku do końca. Stąd moje pytanie: jaką płytę główną i jaki procesor polecacie dla takiego serwera? Chciałbym, żeby była to platforma 64-bitowa. Płyta powinna obsługiwać DDR3. I wolałbym bez zintegrownych grafiki/dźwięku/sieci...
Witam
Jeśli ma być serwer plików itp to może jakiś atom. Mało prądu, na domowy serwer wystarczy (sam taki posiadam). Pobór prądu przy dwóch dyskach 1Tb to ok 30 - 40 Wat.
Pozdrawiam
W serwerze najważniejsza jest prędkość wysyłania a takie zadania to i na starym gracie można realizować chyba, że nie masz na co kasy wywalać.
Tak przy okazji, a co to będzie konkurencja dla rapidshare?
Nie, po prostu w szkole każą nam zrobić stronę, ale tam mamy ograniczoną pojemność konta, a że się informatyką interesuję to nie chcę żadnego... tylko swój prywatny serwer. I dlatego nie chcę żadnego grata.
Atom? Przyjrzę się temu.
Tak, Atom będzie dobrym wyborem, polecam zapoznać się również z platformą ION. Osobiście to wykorzystałbym tak jak napisał grzesiek jakiegoś starego rupiecia, bo po co zakupić maszynę, której potencjału nie wykorzystasz?