Witam.
Spotkał się ktoś z sytuacją, że pliki (przeważnie i może tylko) PDF długo są wysyłane do drukarki? Określł to mianem, że są długo drukowane (2-10minut). Pliki różnej wielkości. Nie zawsze te pliki zawierają 500 stron - przeważnie 1-30.
Sytuacja nie występuje, gdy drukuję ten sam plik tą samą drukarką ale zainstalowaną "po IP". Chodzi np. o drukarkę HP p3005.
To raczej nie wina drukarki a CUPS-a/Samby stąd proszę o pomoc - przewertowałem podręczniki systemowe odnośnie plików konfiguracyjnych i nic.
Pozdrawiam.
CUPS d
-
- hello_world
-
Mógłbyś powiedzieć jaki parametr ruszyć, i w którym miejscu? Czy dotyczy to plików ppd, czy też cupsd? Lokalnie podłączoną drukarkę zostawiam domyślnie i działa wystarczająco szybko (druk).lessmian2 pisze:A jaką prędkość masz ustawioną przy drukarce skonfigurowanej lokalnie? Mnie CUPS domyślnie ustawiał jakieś marne wartości, przez co właśnie drukowanie trwało bardzo długo. Po ustawieniu z palca większej prędkości, wszystko zaczęło śmigać jak należy.
-
Wszystko fajnie, tylko, że ja tę drukarkę podpiętą mam w sieci. To na pewno nie jest problem długości skrętki. Czy i gdzie są parametry do ustawiania szybkości przesyłania danych do drukarki przez CUPS-a? Pozdrawiam.
Domyslam sie ze spowodowane jest to kiepskimi sterownikami.. Zainstaluje nowszą wersje CUPSa i dam znac
Domyslam sie ze spowodowane jest to kiepskimi sterownikami.. Zainstaluje nowszą wersje CUPSa i dam znac
Witam, przepraszam, że wykopuję, ale mam ten sam problem, a wątek ten znalazłem w google.
Tak samo jak autor muszę czekać dość sporą ilość czasu aż plik zostanie wydrukowany, padły odpowiedzi żeby zwiększyć bufor wydruku, ale szukając tego w google nic nie znalazłem, szukałem również w CUPS, ale też nic nie znalazłem. Jak mogę zwiększyć bufor żeby pliki były przesyłane szybciej albo co innego zrobić. Drukarka jest podłączona sieciowo i na pewno to nie jej wina gdyż na windowsie drukuje od razu.
Tak samo jak autor muszę czekać dość sporą ilość czasu aż plik zostanie wydrukowany, padły odpowiedzi żeby zwiększyć bufor wydruku, ale szukając tego w google nic nie znalazłem, szukałem również w CUPS, ale też nic nie znalazłem. Jak mogę zwiększyć bufor żeby pliki były przesyłane szybciej albo co innego zrobić. Drukarka jest podłączona sieciowo i na pewno to nie jej wina gdyż na windowsie drukuje od razu.