witam
mam jeden problem dot. udostepnionego polaczenia. mianowicie interfejsy eth0 i eth1 mam skonfigurowane. na serwerze z debianem net dziala.
komputery lokalne z win xp he moge pingowac jednak nie maja one internetu, co robie zle, albo co jeszcze musze zrobic aby pozostale komputery mialy neta ?
udostepnione polaczenie
A masz odpowiednio skonfigurowane iptables (linuksowy firewall)? Jeżeli nie to polecam quicktables - generator regułek dla iptables.
ponowna konfiguracja iptables oraz firewall (wlaczylem udostepnij to polaczenie) i userzy maja juz neta ;]
dziekuje za wszystkie podpowiedzi
PS. zaczalem sie bawic w dhcp i neta userzy nie maja ;/
PS2. czy interfejsy eth0 i eth1 podnosza sie automatycznie przy starcie systemu ?? bo u mnie chyba nie bo zawsze przez pewien czas nie mam neta na serwie ;/
dziekuje za wszystkie podpowiedzi
PS. zaczalem sie bawic w dhcp i neta userzy nie maja ;/
PS2. czy interfejsy eth0 i eth1 podnosza sie automatycznie przy starcie systemu ?? bo u mnie chyba nie bo zawsze przez pewien czas nie mam neta na serwie ;/
żeby podnosiły się automatycznie musisz mieć w /etc/network/interfaces wpisy (każdy przed konfiguracją danego interface:gomez pisze:czy interfejsy eth0 i eth1 podnosza sie automatycznie przy starcie systemu ??
Kod: Zaznacz cały
auto eth0
Kod: Zaznacz cały
auto eth0
iface eth0 inet static
address 192.168.1.100
netmask 255.255.255.0
network 192.168.1.0
broadcast 192.168.1.255