Witam.
Z góry przepraszam jeśli nie zauważyłem, że takie pytanie było już zadane, ale wśród ponad 3,6 tysiąca tematów mogłem coś przegapić.
Mam takie pytanie, czy da się ustawić serwer ssh tak, by z sieci domowej przyjmował logowanie tylko za pomocą hasła i pozwalał się logować na konto roota, a spoza sieci pozwalał tylko na logowanie na konto użytkownika i tylko za pomocą klucza? Jak to ustawić?
Pozdrawiam,
burtek
Konfiguracja ssh - sposób autoryzacji użytkownika z poszczególnych hostów
Z tego co mi wiadomo to chyba nie ma możliwości przypisania typu uwierzytelniania dla konkretnej puli adresów. Według mnie jedynym rozwiązaniem byłoby zrobienie dwóch serwerów SSHD z dwoma konfiguracjami na dwóch osobnych portach. Od razu mówię, że takich rzeczy nie ćwiczyłem, ponieważ według mnie najlepszym rozwiązaniem jest:
- wyłączenie SSH na wszelkich interfejsach WAN,
- zestawienie tunelu VPN i wykonywanie połączenia w ramach tunelu VPN (np OpenVPN).
- wyłączenie SSH na wszelkich interfejsach WAN,
- zestawienie tunelu VPN i wykonywanie połączenia w ramach tunelu VPN (np OpenVPN).
Łapię... ale jeszcze jedno mi przyszło do głowy. Po raz kolejny przeglądałem sobie i znalazłem coś co się nazywa ,,Match''. Pytanie, czy będzie działać i jak tego użyć?
Kod: Zaznacz cały
man sshd_config