Zamontowanie dysku z innego komputera

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
ksysinek
Beginner

Zamontowanie dysku z innego komputera

Post autor: ksysinek »

Witam
Posiadam dwa komputery z Debianem: pierwszy z dużą przestrzenią dyskową ale kiepskim łączem i drugi z dobrym łączem ale niewielkim dyskiem oraz brakiem możliwości rozbudowy. Oba posiadają wolne karty 1000mbit i nie ma większego problemu połączyć je razem. Czy istnieje taka możliwość, żeby udostępnić jeden z folderów (albo nawet cały dysk) z pierwszego komputera tak, aby na drugim można go było normalnie zamontować? Jakiego oprogramowania należy wtedy użyć?
mirekgab

Post autor: mirekgab »

Witam.

Na pierwszym komputerze udostępniasz katalog za pomocą samby, na drugim montujesz katalog np. dodając wpis do pliku /etc/fstab

Kod: Zaznacz cały

//192.168.0.X/katalog_udostepniony    /mnt/katalog_do_ktorego_podlaczamy_udostepniony_katalo    cifs    username=uzytkownik,password=haslo    0    0
ksysinek
Beginner

Rozumiem, że przez Sambę mogę udostępnić dysk tylko przy pomocy SMB i będzie on widoczny jako zasób sieciowy. Zakładając, że pierwszy komputer jest ruterem w sieci LAN to istnieje możliwość, że użytkownicy tej sieci będą widzieli, że na ich serwerze jest coś udostępnione. Mam rację? Nie ma innej możliwości udostępnienia dysku?
mirekgab

Post autor: mirekgab »

W tym przypadku możesz poprzez iptables ograniczyć ruch do samby tylko dla wybranego komputera. Inna możliwość do połączenie z komputerem udostępniającym poprzez oddzielną kartę sieciową i ograniczenie nasłuchiwania przez sambę tylko do tej karty. Możesz także ograniczyć dostęp do zasobu udostępnianego tylko dla wybranego użytkownika oraz ustawić udostępniony katalog jako niewidoczny (to chyba jest najprostsze rozwiązanie).
Awatar użytkownika
xmaster
Junior Member

Post autor: xmaster »

Samba? Chyba kolegi nie lubisz.
Zainteresuj się pakietem NFS - omijaj Sambę szerokim łukiem jeśli nie masz komputerów pod kontrolą Windowsa, zresztą nawet jeśli masz jakieś maszyny na Windowsie to też polecam NFS.
ksysinek
Beginner

Jeśli miałbym instalować Sambę to tylko katalog na hasło i nasłuchiwanie na wybranym interfejsie. Co do NFSa właśnie o nim czytałem i w każdym poradniku jest napisane o pakiecie mającym magiczne słowo jądro w nazwie. Czy to znaczy, że będę musiał pogrzebać w jądrze i/lub zrestartować komputer?
Awatar użytkownika
sponsoriada
Beginner

Post autor: sponsoriada »

Czy ktoś już to zrobił jakimś sposobem? U mnie, nie działa niestety sposób z montowaniem partycji udostępnionych przez sambę.
ODPOWIEDZ