Klawiatura i mysz nie dzia

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
doman18

Klawiatura i mysz nie działa po nieudanej aktualizacji

Post autor: doman18 »

Nie jestem przesądny ale dzisiaj (piątek 13) zachciało mi się zrobić aktualizację i oczywiście coś nie zadziałało tak jak należy. Choć przejrzałem wyniki błędów to jednak nic z tego nie zrozumiałem, więc spróbowałem jeszcze raz. Niestety tym razem też wywalił jakieś komunikaty (coś z ncurses jeżeli dobrze pamiętam) i nie chciał kontynuować instalacji. Z racji tego, że czasem z kłopotami z instalacją radził sobie restart systemu tak też zrobiłem. No i wtopa bo nie mogę się zalogować z poziomu kdm. Jest wszystko jak należy ale moja myszka i klawiatura nie działają. Oczywiście tylko przy oknie logowania bo wcześniej przy wyborze systemu w GRUB-ie klawiatura działa jak należy. Więc co robić?
Awatar użytkownika
DaVidoSS
Junior Member

Post autor: DaVidoSS »

To jest błąd udev lub hal. Należy usunąć katalog /run. Doraźnie wyjmij i wsadzić wtyczkę USB podczas gdy widzisz ekran logowania.
Po zalogowaniu :

Kod: Zaznacz cały

su
rm -r /run
reboot
doman18

Niestety, motyw z wtyczką nie działa. Dwa razy wyjmowałem i wkładałem i nic się nie dzieje.
Awatar użytkownika
yossarian
Beginner

Post autor: yossarian »

Można jeszcze spróbować zamienić ro na rw w opcjach Gruba. Czasem to pomagało.
doman18

Gdy w GRUB-ie wciskam ,,e'' nie widzę w skrypcie żadnego wpisu ro. A sam wolę nie tworzyć jakichś hakerskich poleceń.

Wszedłem w tryb awaryjny i w nim spróbowałem aktualizować. Proces zatrzymuje się na czymś takim:

Preparing go replace ttf-lyx 2.0.0~rc3-2 (using.../ttf-lyx_2.0.0-1_all.deb)...
/var/lib/dpkg/tmp.ci/preinst:line 6 : dpkg-mainscript-helper: command not found
/var/lib/dpkg/tmp.ci/ttf-lyx.pstr:line 6 : dpkg-mainscript-helper: command not found
dpkg:warning: post-removal script returned error exit status 127
<tutaj jeszcze kilka linijek jak ta ostatnia>
Preparing to replace e2fslips
Error:
/var/cache/apt/archives/ttf-lyx_2.0.0_all.debp
To nie jest przepisane ząb w ząb, ale jeżeli będzie potrzeba to przepiszę wszystko. Czy na razie wynika coś z tego sensownego?

Dodane:
Przepraszam za dublowanie ale czy da się jakoś zrobić aktualizację z pominięciem jakiegoś pakietu?
Awatar użytkownika
DaVidoSS
Junior Member

Oczywiście.
Po uprzednim zatrzymaniu pakietu w obecnej wersji.
Np:

su
echo smplayer hold | dpkg --set-selections
apt-get updade ; apt-get dist-upgrade
Awatar użytkownika
yossarian
Beginner

DaVidoSS: problem z katalogiem /run od dziś wydaje się już być całkowicie rozwiązany. Nowy sysvinit ładnie się tym zajął.
Awatar użytkownika
DaVidoSS
Junior Member

Jakby nie było kolega ma problem z X lub z halem. Przy udevie po ponownym podłączeniu klawiatury, powinna działać.
Awatar użytkownika
yossarian
Beginner

No tak, to tylko tak na marginesie ;)
doman18

Przepraszam że tak długo nie odpisywałem w temacie ale wyjechałem do Holandii więc problem odłożyłem na później. Dziś znów do niego podszedłem. Wszedłem w tryb awaryjny i znów próbowałem zrobić:

apt-get update
apt-get upgrade
Nowe aktualizacje zainstalowały się pomyślnie, a po aktualizacji program dpkg zatrzymał się na błędzie z

ttf-lyx_2.0.0-1_all.deb
Wkurzyłem się nieco, zrestartowałem komputer i próbowałem uruchomić w normalnym trybie. Oczywiście bez skutku. Znów uruchomiłem tryb awaryjny i po wpisaniu:

apt-get upgrade
dostałem coś takiego:

Obrazek

Ponadto nie wiem, czy to istotne ale podczas pierwszej aktualizacji wyświetlił mi się komunikat dotyczący jakiegoś pakietu i podczas czytania wyświetliły mi się dziwne napisy.

Obrazek

Od długiego czasu mam problemy ze sprzętem, Windows lubi się zawiesić, a po restarcie płyta piszczy i trzeba komputer całkiem wyłączyć ale nauczyłem się z tym żyć i myślałem, że te napisy to też właśnie jedna z tych anomalii. Czy mam rację, czy może to być związane z problemem? Nawet teraz gdy piszę ten post na laptopie, a drugi komputer był pozostawiony w trybie awaryjnym samoczynnie pojawiły mi się podobne napisy po jednym akapicie co kilka(naście) minut. W sumie trzy linijki jak widać na obrazku. Czy to ma jakiś związek?

Obrazek

Dodam tylko, że komputer stacjonarny ma adres 192.168.1.2, laptop 1.3, a ruter 1.1. Zakres DHCP jest ustawiony na 1.2 - 1.5. Więc nie wiem komu ruter przydzielił ten ostatni adres z puli.
ODPOWIEDZ