Witajcie.
Uległ uszkodzeniu dysk w RAID1 (programowy) /dev/sda. System to Debian Lenny. Obecnie system nie startuje z dysku. Poradźcie co w takim wypadku można zrobić aby uruchomić system? Nie było oddzielnej partycji /boot?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
[+] RAID1 uszkodzenie jednego dysku, system nie uruchamia si
Brakuje odpowiedniego kodu w pierwszych bajtach dysku, który przeżył. RAID programowy zakłada się na partycji, nie na całym dysku. Czyli właśnie te pierwsze bajty są pomijane przy lustrzanym RAID-zie.
- uruchomić system z płyty (dowolna dystrybucja)
- zainstalować program rozruchowy (GRUB?) w tzw. MBR-ze.
Kod: Zaznacz cały
"running linux without bootloader"
Dorzucę do tematu pytanie: czy instalator Debiana instaluje program rozruchowy w MBR na każdym z dysków, z których tworzymy RAID? Dotyczy oczywiście RAID1/5/10..
Zauważyłem, że w Etch tak nie było. Musiałem ręcznie wydać po instalacji systemu:
i tak dalej..
U mnie zawsze /boot jest małą (~300-500MB) partycją typu ext2, oznaczoną jako active i w raid1 niezależnie od ilości dysków (bez hot-spare).
Dopiero dalej LVM2, RAID autodetect...
Zauważyłem, że w Etch tak nie było. Musiałem ręcznie wydać po instalacji systemu:
Kod: Zaznacz cały
grub-install /dev/sda
grub-install /dev/sdb
U mnie zawsze /boot jest małą (~300-500MB) partycją typu ext2, oznaczoną jako active i w raid1 niezależnie od ilości dysków (bez hot-spare).
Dopiero dalej LVM2, RAID autodetect...