Wygl

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Awatar użytkownika
kodama
Junior Member

Wygląd menu gnome-terminal, kalkulator

Post autor: kodama »

Witam.
Zauważyłem, że ostatnio zmienił się wygląd niektórych programów oraz wygląd ich menu.
W załączniku są dwa zrzuty: terminal i kalkulator.
terminal.png
terminal.png
Chodzi o to, że np. listy rozwijalne oraz zakładki u góry są takie "kanciaste", zupełnie inaczej niż w innych programach (ładnie zaokrąglone). Dodatkowo w kalkulatorze klawisze się "zaostrzyły" oraz nabrały kolorów, czego wcześniej nie było. Zasadniczo ciekawi mnie, jak to naprawić? Przeglądałem sobie min.: http://debian.linux.pl/threads/22498-Ni ... acjach-gtk, ale niestety nie bardzo.

Dlaczego tak się stało to już inna bajka - ale Debian co rusz zaskakuje mnie jakimiś swoimi widzimisiami - ot dziś na przykład zniknęła sobie obsługa protokołu Gadu w Pidginie. Udev wyświetla błędy przy starcie, których w logach nie mogę znaleźć by poszukać o co chodzi. Ciekawe, zaiste.

Debian to Wheezy, środowisko Gnome.
Dziękuję za jakąkolwiek pomoc.
Pozdrawiam

Edycja:
Pozwolę sobie jeszcze zaktualizować - czcionki w terminalu też się rozjechały - jakiś dziwny rozmiar się ustawił.
Załączniki
zrzut_ekranu-Kalkulator.png
saiwaz

Post autor: saiwaz »

Zauważyłem, że po ostatniej aktualizacji w taki sam sposób zmienił się wygląd gnome-terminal. Czy ktoś już wie, czego to wina?
Awatar użytkownika
grucha
Beginner

Post autor: grucha »

U mnie kalkulator i gnome-terminal są odpowiednio w wersjach 6.02 i 3.01 możliwe, że korzystają one z motywów GTK w wersji 3.

Edycja:
Zgadza się, na próbę zainstalowałem pierwszy lepszy motyw ze wsparciem dla gtk-2 i gtk-3. Oba programy wyglądają prawidłowo. Pozostaje zacząć szukać jakichś ciekawych motywów, albo aktualizacji do starych.
saiwaz

Post autor: saiwaz »

Rzeczywiście na motywie gtk3 i gtk2 działa.

obrazek

Dziękuję za pomoc.
ODPOWIEDZ