Myszka w konsoli i zwi
Myszka w konsoli i zwiększenie liczby wierszy i kolumn
Mam taki niecodzienny pomysł. Posiadam baaardzo stary komputer i chciałbym go jeszcze do czegoś sensownie wykorzystać.
Obecnie pracuje on jako bramka do internetu. Chciałbym również móc na nim przeglądać strony internetowe, nie muszą być
obrazki, bo mi chodzi bardziej o tekst. Próbowałem z xfce, ale mimo że jest dla starych kompów, to chodzi nie zaciekawie.
Oczywiście bawiłem się lynxem, ale praca na nim to prawdziwy horror. Ostatnio odkryłem przeglądarkę w3m i mnie olśniło. Moim
zdaniem jest znacznie lepsza od lynxa, powiedziałbym, że to najlepsza przeglądarka tekstowa jaką znam.
I teraz kwestia jest taka: Domyślnie ekran w konsoli ma 80*25 znaków. Jak mogę zwiększyć ilość kolumn i wierszy (oczywiście
nie chodzi o rozdzielczość), tak aby były mniejsze i zmieściło się ich więcej?
Druga sprawa: wiadomo, że myszka od zawsze ułatwiała nawigację. Jak mogę ją zainstalować w samej konsoli?
Podkreślam, że to ma działać w czystej konsoli bez żadnych x'ów - to dlamnie sprawa kluczowa, bo wiem, że to wszystko co
napisałem w środowisku graficznym od razu już jest. Proszę o pomoc.
Obecnie pracuje on jako bramka do internetu. Chciałbym również móc na nim przeglądać strony internetowe, nie muszą być
obrazki, bo mi chodzi bardziej o tekst. Próbowałem z xfce, ale mimo że jest dla starych kompów, to chodzi nie zaciekawie.
Oczywiście bawiłem się lynxem, ale praca na nim to prawdziwy horror. Ostatnio odkryłem przeglądarkę w3m i mnie olśniło. Moim
zdaniem jest znacznie lepsza od lynxa, powiedziałbym, że to najlepsza przeglądarka tekstowa jaką znam.
I teraz kwestia jest taka: Domyślnie ekran w konsoli ma 80*25 znaków. Jak mogę zwiększyć ilość kolumn i wierszy (oczywiście
nie chodzi o rozdzielczość), tak aby były mniejsze i zmieściło się ich więcej?
Druga sprawa: wiadomo, że myszka od zawsze ułatwiała nawigację. Jak mogę ją zainstalować w samej konsoli?
Podkreślam, że to ma działać w czystej konsoli bez żadnych x'ów - to dlamnie sprawa kluczowa, bo wiem, że to wszystko co
napisałem w środowisku graficznym od razu już jest. Proszę o pomoc.
Re: Myszka w konsoli i zwiększenie liczby wierszy i kolumn
Jeśli chodzi o myszkę w konsoli:psv pisze: I teraz kwestia jest taka: Domyślnie ekran w konsoli ma 25*80 znaków. Jak mogę zwiększyć ilość kolumn i wierszy (oczywiście
nie chodzi o rozdzielczość), tak aby były mniejsze i zmieściło się ich więcej
Kod: Zaznacz cały
apt-get install gpm
/etc/console-tools/config
Dodaj w /boot/grub/menu.lst do kernela linie
Konsola uruchomi ci sie w 1024x768x16. ;-) Mozesz tez poszukac po forach i wpisywac inen liczby - inne rozdzielczosci.
vga=791
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=10297#10297A co mam wpisac, aby miec 800x600?
instalacja myszki w konsoli
następnie konfiguracja
W przypadku myszy PS2 odpowiadamy na pytania:
1. Nie
2. /dev/input/mice
3. Ok
4. exps2 -tutaj trzeba pokombinować z rodzajami myszy
5. 15
6. none
7. zostawiamy puste pole
8. zostawiamy puste pole
W przypadku myszy podłączanej pod port com odpowiadamy:
1. Nie
2. /dev/ttyS0 (dla com1) lub /dev/ttyS1 (dla com2)
3. Ok
4. ms (mysz bez kółka) lub ms3 (mysz z kółkiem)
5. 15
6. none
7. zostawiamy puste pole
8. zostawiamy puste pole
Następnie wpisujemy:
Od tego momentu możemy się cieszyć obsługą myszy w konsoli. :mrgreen:
u mnie działa ale nie wiem jak z tym scroolem bo nie mam.
apt-get install gpm
dpkg-reconfigure gpm
1. Nie
2. /dev/input/mice
3. Ok
4. exps2 -tutaj trzeba pokombinować z rodzajami myszy
5. 15
6. none
7. zostawiamy puste pole
8. zostawiamy puste pole
W przypadku myszy podłączanej pod port com odpowiadamy:
1. Nie
2. /dev/ttyS0 (dla com1) lub /dev/ttyS1 (dla com2)
3. Ok
4. ms (mysz bez kółka) lub ms3 (mysz z kółkiem)
5. 15
6. none
7. zostawiamy puste pole
8. zostawiamy puste pole
Następnie wpisujemy:
/etc/init.d/gpm start
u mnie działa ale nie wiem jak z tym scroolem bo nie mam.
title Debian GNU/Linux, kernel 2.6.18-4-486
root (hd0,0)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.18-4-486 root=/dev/sda1 ro vga=771
initrd /boot/initrd.img-2.6.18-4-486