[+] Karta dźwi

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
Piotrus Pan
Beginner

[+] Karta dźwiękowa Conexant CX20549 zniekształcony dźwięk w programie Skype

Post autor: Piotrus Pan »

Cześć.
Mam problem z kartą dźwiękową Conexant CX20549 i Skype. Jak dziewczyna dzwoni ze Skype do mnie to jej głos brzmi jak ten głos podkładany pod lalkę z filmu Piła.
Nie robi różnicy, czy używamy mikrofonu wbudowanego, czy zewnętrznego, zawsze jej głos brzmi jak płatnego mordercy.

Próbowałem już:
[INDENT] - zmieniać ustawienia w Skype, zmieniałem dostępne wpisy odnośnie karty w ustawieniach Skype dla mikrofonu.
- alsamixer, czułość mikrofonu, głośność dźwięku itd., wszystkie suwaki jakie tam są.
[/INDENT]
Przetestowałem przy maksimum, średnim i minimalnym ustawieniu. Przełączniki również testowałem, nawet te, które wydają mi się, że nie mają znaczenia.
[INDENT]- reinstalacja alsy
- restart alsy[/INDENT]

W ramach testowania zamierzam jeszcze usunąć alsę kompletnie i zainstalować OSS. Ale jakby ktoś miał jeszcze jakiś pomysł to jestem otwarty na sugestie.
W internecie znaleźć można głównie problemy związane z tą kartą sprzed 3 do 4 lat, potem jest cisza.

Sprzęt: Laptop Fujitsu-Siemens AMILO Pro V3515
Debian Squeeze KDE

Kod: Zaznacz cały

[B]alsamixer[/B]
	- Chip: Conexant CX20549 (Venice) 

[B]aplay -l[/B]
	**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
	card 0: VT82xx [HDA VIA VT82xx], device 0: CONEXANT Analog [CONEXANT Analog]
	  Subdevices: 1/1
	  Subdevice #0: subdevice #0
	card 0: VT82xx [HDA VIA VT82xx], device 1: Conexant Digital [Conexant Digital]
	  Subdevices: 1/1
	  Subdevice #0: subdevice #0

[B]dpkg -l | grep alsa[/B]
	ii  alsa-base                            1.0.23+dfsg-2                     ALSA driver configuration files
	ii  alsa-firmware-loaders                1.0.23-3+b1                       ALSA software loaders for specific hardware
	ii  alsa-oss                             1.0.17-4                          ALSA wrapper for OSS applications
	ii  alsa-source                          1.0.23+dfsg-2                     ALSA driver sources
	ii  alsa-tools                           1.0.23-3+b1                       Console based ALSA utilities for specific hardware
	ii  alsa-utils                           1.0.23-3                          Utilities for configuring and using ALSA
	ii  libsdl1.2debian-alsa                 1.2.14-6.1                        Simple DirectMedia Layer (with X11 and ALSA options)

[B]dpkg -l | grep sound[/B]
	ii  esound-common                        0.2.41-8                          Enlightened Sound Daemon - Common files
	ii  libarts1c2a                          1.5.9-3+b2                        aRts sound system core components
	ii  libartsc0                            1.5.9-3+b2                        aRts sound system C support library
	ii  libasound2                           1.0.23-2.1                        shared library for ALSA applications
	ii  libsoundtouch1c2                     1.3.1-2                           sound stretching library
	ii  linux-sound-base                     1.0.23+dfsg-2                     base package for ALSA and OSS sound systems

piotryna

Post autor: piotryna »

A próbowałeś pulseadio?
Awatar użytkownika
ilin
Senior Member

Post autor: ilin »

Pytanie.

Ten dźwięk jest zniekształcony który wychodzi z twojego komputera czy ten ,który przychodzi do Ciebie od rozmówcy.

Nie napisałeś jasno.
piotryna

@ilin
Dokładnie to samo pomyślałem :) .
Dzisiaj jednak wpadłem na jeszcze jeden prosty pomysł. Jeśli Piotrus Pan woli ALSA to niech doinstaluje alsa-plugins, a póżniej podzieli się notatką o efektach.
Piotrus Pan
Beginner

Już wyjaśniam.
Jak się dzwoni ze Skype, z tego laptopa v3515, do kogoś to osoba odbierająca rozmowę słyszy zniekształcony głos. Wskazywałoby to na problem z mikrofonem w laptopie v3515 ale tak jak napisałem, próbowałem innych mikrofonów.
Zaraz spróbuję sugerowany pakiet alsa-plugins.
piotryna

A ja z doświadczenia wiem, że skype lepiej współpracuje z pulseaudio.
Piotrus Pan
Beginner

Nie znalazłem pakietu asla-plugins. Zainstalowałem pulseaudio, zaraz zobaczę jaki będzie tego rezultat.
Awatar użytkownika
ilin
Senior Member

Jak się słyszysz po nagraniu na koncie testowym skype.

Nagraj sie z mikrofonu np w audacity i zobacz jakiej jakości jest to nagranie.
Piotrus Pan
Beginner

Pulseaudio nie pomogło.

Jak się nagram na audacity i dźwięk będzie dobry to czy to pomoże w poprawnym działaniu skype?
Awatar użytkownika
ilin
Senior Member

Będziesz wiedział czy problemem jest twój mikrofon.
ODPOWIEDZ